Publicitat
Cultura · 1 de Març de 2013. 14:33h.

“A la capella Sant Jordi de la Generalitat hi havia la sinagoga”

Una novel·la descriu l'antisemitisme a Barcelona durant l’arribada de la pesta negra

Els ciments de l’actual capella de Sant Jordi que hi ha al palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, pertanyen a l’anomenada “sinagoga xica” dels jueus del call. Ho afirma Josep Lluís González després d’un “intens” procés de documentació per escriure la novel·la ‘L'àngel de les tenebres’ (Angle Ed) guanyadora del Vila d’Ascó i presentada aquest divendres.

“Cada vegada que un jueu sortia del call de Barcelona havia de dur, obligat pel Rei, una senyal brodada al pit, aquest podria ser un dels orígens de la discriminació i que ha dut a l’antisemitisme”, ha apuntat l’autor des de la llibreria El call del carrer de Sant Honorat, en ple centre de l’antic barri jueu.

Un altre motiu descrit per González, i que contextualitza la trama de la novel·la, prové de l’Edat Mitjana, quan els jueus es van salvar de l’epidèmia de pesta negra que va arrasar la ciutat el 1348 perquè es van aïllar en els tres carrers que formaven el call: Sant Honorat, Sant Domènec i Sant Ramon.

“Deixes l’Àngel Exterminador a fora, però l’assassí queda a dins”, ha explicat l’autor, per classificar la novel·la de “psicològica i històrica”.

La trama repassa el “conflicte entre religions” i la “lluita pel poder polític”. González ha recordat que l’origen del judaisme a Catalunya prové de l’època romana, perquè d’aquest període és la façana més important de la sinagoga major de la ciutat.

“Eren catalans jueus”, ha explicat González, que va viure uns anys al call i que amb el llibre ha volgut transmetre “el patiment de catalans com nosaltres amb l’arribada de la pesta”.

González ha presentat L'àngel de les tenebres, que tracta sobre l'arribada de la pesta a Barcelona el 1348 i com es van fer tancar les portes del call per aïllar la població jueva de la resta de la ciutat. Gràcies a aquesta decisió, mentre la pesta assola Barcelona, al call aconsegueixen lliurar-se'n. Però una sèrie d'assassinats esfereïdors estendrà el terror entre els jueus barcelonins.

Josep-Lluís González (Sabadell, 1965) va cursar Filologia Anglesa (UB) i va completar els estudis a les universitats de Warwick, la Sorbona i Oxford, on es va doctorar. Durant la seva estada de vint-i-tres anys al Regne Unit, va treballar per a diferents escoles i per la Universitat de Cambridge. Va ser president de l'Anglo-Catalan Society i de Catalans UK.

El 2011 va tornar definitivament a Catalunya com a Director del British School of Barcelona. Ha guanyat el I Premi Plaerdemavida de Novel·la Històrica amb L’esguard d’Orfeu (Llibres de l’Índex 2003), el XXIII Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb Des del cor del Marroc (Cossetània 2006) i ara el XXIV Premi Literari Vila d’Ascó amb L’àngel de les tenebres (Angle 2013).

González, durant la presentació del llibre
Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#1 ESPAÑOL, ESPAÑA, 02/03/2013 - 01:48

"Antisemita es aquel que es odiado por los judíos"

Hajo Meyer

#1.1 CATALANA, CATALUNYA, 06/03/2013 - 11:09

Torna a l'escola.