Publicitat
Cultura · 14 de Novembre de 2009. 17:59h.

Adéu al 'senyor de la música' sardanista

Ha mort el compositor de sardanes Lluís Lloansí

El senyor de la música sardanista, Lluís Lloansí, va morir el passat 5 de novembre a l’edat de 95 anys, a Barcelona. Natural de Sant Feliu Guíxols, se’l considerava el senyor de la música per la seva refinada sensibilitat musical.

Malgrat la seva petita producció sardanista de no més d’una trentena de sardanes, les seves peces van reflectir sempre un domini magistral per conjugar la instrumentació. Per aquesta raó, Lluís Lloansí no només va composar sardanes, sinó que també té dues obres simfòniques per a cobla.
Algunes de les seves sardanes més conegudes són Una vela en el mar blau, Punta Prima, Ginesta ran la mar, Gentil i La darrera florida, composada per a dues cobles.

Lloansí va escriure la seva primera sardana l’any 1930 i, tot i partir de d’autodidàctica, va tenir el privilegi de poder estudiar del mestre Josep Maria Vilà i Gandól, de Sant Feliu de Guíxols com ell, i de Juli Garreta, l’anomenat Wagner de la sardana. Aquests mestres li permeteren descobrir tots els secrets de la música i la composició, el que va convertir Lluís Lloansí en un compositor, un director i un mestre de referència.

L’any 1999 va obtenir la Medalla al Mèrit Musical atorgada per l’Obra del Ballet Popular i diverses peces seves van ser premiades en diferents certàmens musicals i de composició, com el Premi Ramon Serrat al Concurs Barcino el 1960; el segon lloc al Premi Albada el 1978 i el 1980; finalista al premi Joaquim Serra també de 1980; finalista al premi La Sardana de l’Any de l’edició de 1981 i guanyador dels premi del jurat i del públic al concurs de composició Céret-Banyoles. El desembre del passat any 2008 va rebre un homenatge per part de la SGAE.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat