Publicitat
Cultura · 15 de Desembre de 2014. 11:20h.

Allau de novetats pel Tricentenari

Daniel Fernández, president del Gremi d’Editors: “El debat sobiranista ha creat un subgènere sobre el 1714”

Allau de novetats pel Tricentenari

Daniel Fernández, president del Gremi d’Editors

Amb permís de George Clooney, que va protagonitzar ‘La tempesta perfecta’ l’any 2000; el sector del llibre a Catalunya està travessant un fenomen meteorològic similar: en cinc anys ha facturat mil milions menys segons explica el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Daniel Fernández, en aquesta entevista. En un país en el que no llegeix ni Déu -espero que no s’ho prenguin malament els catòlics- té mèrit ser editor, escriptor o simplement llibreter.

- Deu estar content: la Generalitat ha anunciat un pla de foment de la lectura, però em temo que no és el primer ni tampoc serà l’últim

Bé, és un pla integral del sector del llibre, però hi ha cap novetat per dir-ho d’alguna manera?. I, efectivament, no és la primera vegada que s’anuncia també associat a un pla de foment de la lectura. El que seria nou seria la voluntat per part de la conselleria de Cultura d’establir una línia fixa de diàleg, amb calendari, amb reunions previsiblament mensuals i que fos transversal, que vinculés una mica totes les conselleries i totes les institucions de l’administració autonòmica.

- A més, no sé si estem en precampanya

Això no ho sabem ningú perqué la veritat és que tots ens mirem el diari cada matí una mica esperant a veure què ha passat o què és el ha de passar. Però jo crec que és inevitable, forma part de la vida continuar fent plans a un o dos o tres anys vista fins i tot en cas d’una malaltia greu, no?

- Com es fomenta la lectura en l’època d’internet?

Hi ha hagut un canvi claríssim dels hàbits i del comportament, és a dir, aquí sí que és cert que de vegades es diu: “home, la gent està llegint i escrivint més que mai”. El que passa és que amb una qualitat de llenguatge molt pobre que tindria a veure amb les xarxes socials, el xat, totes aquestes coses, els whatshaps, etc… Jo crec que la lectura al final és un tipus de malaltia que s’inocula a la infància, això segur i no sé si ho hem de fer els pares llegint un conte cada nit,  posant més els llibres a l’abast o simplement donant exemple.

- Jo, com a pare, he fracassat: vaig intentar que agafessin el cuc de la lectura llegint-los Pla i Proust. Potser és una mica masoca començar per aquests autors. Pero després ens vam passar a la Illa del Tresor i no vam anar més enllà de la plana 84. És molt difícil competir amb Facebook, Twitter, la Play, els videojocs….

Jo també sóc pare malgrat que els meus ja són grandets per dir-ho d’alguna manera i he vist com arriba un moment de l’adolescència que abandonen la lectura i després, amb la joventut, potser hi tornen. Em sembla que això és el que està passant ara d’una manera més clara. És veritat que en l’adolescència o la preadolescència potser tiren la tovallola, però si han tingut l’hàbit de petits després hi tornen. I com es fomenta? doncs una de les maneres és internet perquè en el món anglosaxó els clubs de lectura estan funcionant d’una manera brutal i els adolescents s’han convertit en una força consumidora també importantíssima.

- Vostè és partidari de la lletra lligada?

Sí, jo francament sí.

- L’elevat nombre de faltes que es fan a les nostres aules tampoc ajuda

Això és gravíssim. Quan parlo amb mestres o professors d’institut hi ha un rebuig social entre el propi col·lectiu d’ensenyants bastant majoritari. El mestre -en l’idioma que sigui català, castellà, anglès-, procura que els alumnes no facin faltes d’ortografia o directament no les tolera. El rebuig és majoritari perquè se li diu: “per les faltes no pots suspendre!”. Bé, jo crec que si escriu amb faltes d’ortografia, si la teva caligrafia és il·legible i és pèssima -fins i tot si ets metge-, doncs al final no penses amb prou claredat. Vull dir, que jo crec que hi ha un vincle, clar que jo no sóc nadiu digital i no sóc d’aquesta generació. A mi em sembla que la mà serveix efectivament per sostenir una ploma o un bolígraf i poder escriure. Potser d’aquí uns anys el que tindrem és un enorme dit capaç de moure pantalles tàctils i amb això ja en farem, però de moment no.

- Jo vaig ser professor de periodisme a la Universitat Internacional de Catalunya -de la qual sortosament em vam fer fora- i vaig arribar a suspendre a alumnes de 4art de periodisme per escriure una b on havia d’anar una v. Quan jo els hi explicava em deien que n’havien fet sempre i que la culpa era del sistema. Això com s’arregla?

L’única manera d’arreglar-ho és amb exigència i l’única manera d’arreglar-ho és justament que la lectura estigui en primer lloc. I aquesta paraula horrible de la lecto-escriptura que diuen ara: llegir i l’escriure són dues cares de la mateixa moneda, evidentment. Posaré un exemple que sempre poso si m’ho permet: oi que ningú tolera que un acabi l’ensenyament mitjà sent incapaç de fer operacions algebraiques?. Ningú toleraria que un sumés 4 més 3 i digués 8. Ni als de lletres ens ho toleraven. Doncs amb l’ortografia hauria de ser el mateix, és exactament el mateix: les regles del joc són bàsiques.

- El sector ha perdut mil milions de facturació en menys de deu anys, ser editor, escriptor o llibreter en aquest país és quasi una penitència

Sempre ha tingut mèrit ser editor, escriptor o llibreter en aquest país, efectivament. És un país que té uns índex de lectura que han anat millorant, però que continuen estant molt lluny i bastant lluny de la mitjana europea. I la veritat és que en aquests moments les dificultats són extremes, hi ha una precarització de tot el sector del llibre.

- Jo no era habitual client de la Catalònia, però sempre que passo per davant i hi veig un McDonald’s m’entra una sensació de malenconia. No sé si és una metàfora de la cultura catalana

És una metàfora de la cultura catalana, és una metàfora del que ha passat a Barcelona i també és veritat que tots sentim la pèrdua de comerços que potser no teníem el costum d’entrar-hi, però llavors és molt difícil que el comerç tradicional sobrevisqui.

- El sector del llibre està millor o pitjor després de la visita de Soraya Sáez de Santamaría? Es van reunir amb ella, no sé si va ser només la foto o en van treure alguna cosa més?

A part de la foto, la veritat és que va ser la primera vegada que vam tenir la sensació que des de l’Administració central, una persona amb poder ens atenia, ens escoltava i d’altra banda semblava que entenia perfectament el que li estàvem demanant, però de moment no ha passat res.

- Amb el ministre Wert tampoc hi ha diàleg?

Amb el ministre Wert jo personalment cap ni un. Hem coincidit en alguns actes i em sembla que la Federación de Gremios tampoc no en té gaire d’interlocució. Amb la vicepresidenta era una reunió que feia molt de temps que estava demanada, que feia molt de temps que estava concedida, però que encara no s’havia produit fins el 23 d’abril. I sí que va anar molt bé i va ser molt esperançadora en el to però les consequències pràctiques han estat inexistents.

- El debat sobiranista ha afectat a la indústria del llibre?

Ha afectat creant una mena no sé si de gènere o subgènere, crec que significa que hi ha hagut una enorme producció no només sobre el 1714 i el Tricentenari sinó també sobre el possible futur del país.

- Quants llibres s’editen a Catalunya?

A Catalunya 33.000 i escaig l’any 2013

- I d’aquests quants de ficció?

D’aquests, de ficció jo diria que són pràcticament la meitat

- Es pot pair aquesta quantitat?

No, no

- És impossible seguir el ritme de novetats literàries

Sí i forma part d’un dels mals endèmics del país. És cert que els editors han reduit el nombre de novetats perquè en el conjunt del territori espanyol havíem arribat a passar de les 80.000 i escaig novetats per llibreria: una bestiesa absoluta. I el que succeeix en aquests moments és exactament això, que hi ha masses llibres amb un tiratge excessiu. Hi ha massa llibres per als pocs lectors que hi ha.

- El suport genèric va ser un error?

No, el suport genèric ha estat substituit per uns mecanismes diferents

- Quins mecanismes diferents, no sé si ho pot explicar al lector

El bàsic és que des de la conselleria  ja fa temps que s’impulsa uns ajuts que ells diuen reintegrables, entre d’altres. També hi ha ajuts directes a l’edició en casos determinats, però diguem-ne que no és un suport genèric atorgat a qualsevol cosa que es publiqui. Els reintegrables a més són diners públics que es posen a plans de negoci concrets i que en principi es reintegren a l’Administració pública perquè són un préstec bonificat, però és un préstec que s’ha de reintegrar sempre i quan el pla de negoci funcioni, per dir-ho d’alguna manera. Llavors, jo crec que això és bo i és bo per l’Administració i és bo pel sector perque ens obliga també a estar professionalitzats i a ser gent que efectivament el que planifica són intents d’aconseguir i que els diners no es llencin a la bassa.

- José Manuel Lara ha dit que si som independents se’n va.

Ho va dir ja fa un any i mig. Va dir aquella frase famosa de que traslladaria les seves editorials en castellà a Saragossa o Conca, si no recordo malament. Crec que això de Conca va calar perquè fins i tot recordo que vaig veure a algun diari que l’alcalde li va dir: “escoltim, aqui l’acollirem amb els braços oberts”. Jo crec que això va ser l’expressió personal d’un malestar per part de la situació política i de la situació social, però vaja jo crec que el propi José Manuel Lara és plenament conscient i estaria d’acord amb mi que Barcelona és la capital de l’edició en català i en castellà.

- Encara ho som? Madrid no ha recuperat posicions? Anys enrere érem la capital indiscutible, no sé si ara continuem sent la capital indiscutible

En termes de llibres d’interès general o de llibre editat per llibreries encara Barcelona és la capital indiscutible de l’edició de l’Estat Espanyol i fins i tot és la capital indiscutible de l’edició d’allò que podríem dir l’Amèrica Llatina. És a dir, és una capital editorial més important que Buenos Aires o que Mèxic o que la pròpia Madrid. Madrid el que passa és que sempre ha crescut, ha crescut molt, efectivament, i sempre ha tingut una preminència de llibre de text molt significada en comparació amb nosaltres.

- Deixi’m acabar amb una pregunta personal, quants llibres té a la seva biblioteca? ha dit una frase que és important tenir una biblioteca particular, vostè deu jugar amb avantatge: primer perquè li deuen sortir de franc i segon perquè és editor.

No, no, de franc no, jo em gasto molts diners en llibres. Si els col·legues publiquen molts llibres que m’interessen i a més els compro a les llibreries, això significa que els compro i els pago de manera normal, com tothom, com la majoria. A veure, jo no els he comptat mai, si que és veritat l’última vegada, d’això ja fa 17 anys que vaig canviar de casa, amb un amic arquitecte vam fer uns prestatges i ell va calcular veient la majoria de llibres que tenia pel tamany, pel volum etc, va dir aqui tens prestatges per 10.000 llibres no te’ls acabaràs. I sí, ja estan acabats i els llibres continuen envaint la casa, la casa de la meva mare, i continuo sent incapaç de posar ordre encara que hi ha llibres que regalo. Hem viscut sempre rodejats de llibres. /Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#9 guillermet, l'Ampolla, 15/12/2014 - 16:42

El 1714?. Liderats per quatre borregos de dos potes vam perdre per golejada. Si no és massa demanar, passem página pel bé de la nostra dignitat. En la pau és penja als lladres i en la guerra el poble afusella als qui els ha conduit a la derrota.. Capisci?.

#8 Kropotkin, Vic, 15/12/2014 - 13:23

Que tema tan interesante... Jua, jua, jua,...

#7 Xavi, barcelona, 15/12/2014 - 13:05

jo més aviat diria infragènere

#6 BEJOTA, bcn, 15/12/2014 - 12:26

ELS UNIONISTES SON UNA CLARA MINORIA A CATALUNYA. AIXÍ HO INDIQUEN TOTES, ABSOLUTAMENT TOTES LES ENQUESTES, I LA PROPIA REPRESENTACIO PARLAMENTARIA (AMB UN 70% DE PARTICIPACIÓ). LA MAJORIA SILENCIOSA ES UNA FANTASIA DELS QUI TENEN POR D'UN REFERÈNDUM VINCULANT.

#6.1 José Quinta, LH, 15/12/2014 - 13:58

Ya. Pero tenemos razón.

#6.2 ambaixadorCAT, UK, 16/12/2014 - 12:00

#6.1

José Quinta,
NO

#5 sr Pepito, Lérida, 15/12/2014 - 12:13

A ese subgénero se le conoce como Ciencia Ficción.