Publicitat
Cultura · 22 de Febrer de 2010. 09:01h.

Amparo Baró: "és terrible això de Catalunya!"

L'actriu considera que "no poden ser ni més pobletans, ni més insolidaris, ni més egoistes"

Amparo Baró: "és terrible això de Catalunya!"

Amparó Baró, contra les multes lingüístiques

L'actriu Amparo Baró, en una entrevista a Intereconomía, considera que "és per tremolar el que està succeint a Catalunya. Però això no és d'ara, ara simplement s'ha imposat. Ja fa uns anys, a Barcelona la ciutat on vaig néixer, a la que viu el meu germà, on tinc grans amics, vaig posar la tele a l'hotel on m'allotjava i vaig veure doblada al català a Lola Flores. Em sembla terrible. Terrible! ".

"Que es prohibeixi retolar en català o espanyol les botigues a Catalunya d'entrada em fereix, perquè és el meu idioma. He nascut a Catalunya però és el meu idioma també. Sóc xarnega, el meu pare era aragonès i la meva mare valenciana. És penós el que està succeint ", lamenta.

L'actriu considera que "possiblement la culpa la tinguin uns quants polítics que primer van dir que Catalunya és una Nació per ara voler ser un Estat. Abans, era més important estrenar a Barcelona que a Madrid. Les millors pinacoteques, les millors Sales d'Art, l'última avantguarda, fins i tot la Fira de Mostres, tot hi era. Ara no. Tot s'ha anat repartint ".

"Quan jo vaig començar en el teatre, era molt jove i tenia companys de la meva edat que posàvem al camerino 'prohibit prohibir". Ara hauríem de tornar a posar-ho. No poden ser ni més pobletans, ni més insolidaris, ni més egoistes perquè als nens que viuen a Catalunya els estan traient un univers de possibilitats. És com tallar d'arrel el saber-ne més. Internet ho faran en català també? Però si hi ha intencions de traduir al català El Quixot ", denuncia.

Amparo Baró critica que a Catalunya "han de tenir un burca mental, estan fent molt de mal a la ciutadania. Jo em conformo perquè llegeixo malament l'anglès amb llegir Shakespeare traduït, però que em tradueixin El Quixot no. Em dol molt el que està passant a Catalunya ".

"A Euskadi hi ha persones que s'han hagut d'anar per una cosa tan terrible com és el terrorisme. Però el que està succeint a Catalunya farà marxar la gent. Jo domino el català i l'he estudiat en època de Franco. He fet teatre en català al Poliorama i s'omplia. L'obra es deia Mai és tard si s'arriba d'hora. El bilingüisme era una pràctica habitual. Ara m'he sentit com una estranya a Barcelona, és com si per parlar català ja no fos catalana ", lamenta.

Publicitat
Publicitat

197 Comentaris

Publicitat
#197 Francesc, Barcelona, 24/02/2010 - 23:47

Amos, jo penso que hi ha molt votant socialista que va basculant devers l'independentisme, i també molt dels votants de CIU. En conec força exemples. Salutacions.

#196 Francesc, Barcelona, 24/02/2010 - 23:43

I encara una altra postil.la. Quant al sentiment espanyolista, no hem queda més remei que acceptar-lo, tot i considerar-lo perjudicial per als catalans, valencians etc.... I l'accepto perquè darrere hi ha bona gent que hi creu molt íntimament.

#195 Francesc, Barcelona, 24/02/2010 - 23:37

Per a Amos Caciques, gràcies per les vostres paraules. Penso que de manca d'educació n'hi ha molta ja sigui entre els espanyolistes -que jo crec que s'han de dir pancastellans- com també entre els independentistes.

#194 amoscaciques, girona, 24/02/2010 - 14:27

Peludo i Un facha, en la mayoria de argumentos coincido con vosotros...pero solamente queria decir algo. Francesc, es uno d los pocos independentistas q demuestran educación y respeto hacia el sentimiento español. Paguémosle con la misma moneda,no?

#193 amoscaciques, girona, 24/02/2010 - 14:20

Francesc, jo no crec q ningú q voti PSC estigui a favor de la independència de Catalunya, si els sumem al 99% PP, 100% Ciutadans i jo penso q el 50% CIU no és independentista (Iniciativa no crec q ells sàpiguen què són) ens trobem amb un 35% indepe