Cultura · 17 de Febrer de 2021. 13:09h.

Barcelona sota Napoleó

Un llibre del periodista Jesús Conte descriu els més de 2.000 dies en què la ciutat va ser ocupada per les tropes napoleòniques

Barcelona sota Napoleó

Jesús Conte

Un llibre del periodista Jesús Conte (Barcelona, 1954), “Barcelona sota la bota de Napoleó" (Tibidabo Edicions) descriu els 2.297 dies en què Barcelona va estar ocupada i sotmesa 2.297 dies durant la Guerra del Francès (1808-1814).

La repressió de les llibertats, l’extorsió econòmica amb l’ocupació i espoli de les cases i l’exigència creixent de diners i queviures per les tropes franceses i italianes van dur a una fugida massiva que va reduir la població a la quarta part.

La capital catalana, ocupada des del 13 de febrer de 1808 fins el 28 de maig de 1814 -quan Napoleó ja havia caigut-, tancada dins les muralles i en estat de setge perpetu, era governada des de París al marge de la corona imposada de Josep I Bonaparte.

Fins i tot va estar annexionada de facto a l’imperi napoleònic durant dos anys (1812-1814). Aïllada i incomunicada de la resta del Principat, els seus habitants assistien incapaços als successius intents dels sometents, l’Exèrcit espanyol i l’armada anglesa per alliberar-la, mentre els patriotes que conspiraven intramurs eren passats per les armes o penjats a la forca.

Alhora que es perseguia qualsevol intent de dissidència amb la pena de mort, la deportació a presons franceses o fortes condemnes al castell de Montjuïc, els comandants en cap francesos assajaven alguns intents d’acostament a la població -ús de la senyera al costat de la bandera francesa, catalanització del Diari de Barcelona i de les actes municipals, encunyació de pessetes a la Seca- tot i que el suposat aperturisme d’Augereau va durar pocs mesos.

Fruit d’una exhaustiva consulta de l’autor en arxius espanyols i francesos i de documents de l’època, amb un llenguatge i un estil periodístic àgil, "Barcelona sota la bota de Napoleó" sobrevola un període força historiat des de l’òptica bèl·lica, però no prou analitzat pel que respecta al modus de vida quotidià dels seus ciutadans.

Un mapa desplegable amb il·lustracions situa l’emplaçament dels escenaris principals de l’ocupació i permet resseguir a dia d’avui i recrear com i on es desenvolupava la vida quotidiana dins la Barcelona intramurs que coincidia amb els barris actuals del Raval i de Ciutat Vella.

Jesús Conte (Barcelona, 1954) és llicenciat en Ciències de la informació i escriptor. Va ser cap de premsa del president de la Generalitat (1998-2003). Guionista de ràdio i TV, ha participat també en tertúlies de TV3 i altres mitjans.

És autor de setze llibres, entre altres "Tarradellas, testigo de España" (Destino, 2011), "Les parets parlen" (Mediterrània, 2000), i "La Catalunya a mig fer" (El Llamp, 1985) i coautor d’"Aquell 98. Crònica gràfica i apassionada del tombant de segle" (Proa, 1998). Amb Tibidabo va publicar anteriorment "El canvi del llenguatge" (1988) i "10 anys d’Estatut a Catalunya" (1990).

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Voluntaris Catalans, Brigadas Españolas, 17/02/2021 - 20:47

Augereau, un buen nombre para un invasor frances.

#3 Nyordu de Tractorieeee, Osoneee, 17/02/2021 - 17:36

Què diu areee aquest??? Aquesteee repressió tan terribleee dels admirats francesos????? Va homeee, va. Això només ho fan els aspanyols, que ens volen axafar !!!

#2 Marcial, Santa Coloma, 17/02/2021 - 16:17

Que diferente sería Barcelona si la invasión hubiera prosperado. Sin la Colau, con una capital de un departamento francés sin estatut mandada por el mesié garriga de turno, de la denostada extrema derecha, sin oír ni un grito de llibertat presos polítics. Igual de decadentes pero en paz, como perpiñaneses.

#1 Adrián, Barcelona, 17/02/2021 - 14:08

Ahora ya solo faltaba este con el librito de las narices.