Publicitat
Cultura · 26 d'Octubre de 2012. 09:36h.

Boadella està "orgullós de ser un traïdor"

"Els catalans són espanyols els agradi o no els agradi"

Boadella està "orgullós de ser un traïdor"

Boadella (foto: ángel de antonio, ABC)

El dramaturg Albert Boadella, en una entrevista a Periodista Digital, es pregunta "què els han fet els espanyols des de fa trenta anys als catalans. S'ha creat un estat paranoic en el qual hi ha un enemic a batre i això dóna una mena d'energia a una societat. Si fos la realitat aquesta energia desapareixeria".

"El traspàs de les competències d'educació és un dels errors més grans que ha comès l'Estat espanyol en la seva història. Perquè a part de ser una fórmula que no afavoreix el coneixement, les comunitats que tenien vel·leïtats nacionalistes van aprofitar ràpidament per l'adoctrinament dels nens. Aleshores, què han aconseguit? Doncs generacions amb un odi absolut cap a Espanya. I això és clar que és de molt difícil solució, però és clar que ha estat molt efectiu", lamenta.

"En què es diferencien ara per ara els catalans dels aragonesos, els valencians o els Rioja? En la llengua? Tampoc no és un fet diferencial especial, perquè alguna cosa s'ha de parlar. Seria un fet diferencial si els catalans en comptes de parlar xiulessin. Perquè això sí seria una cultura específica, però parlen com tots els altres", afegeix.

"Només es diferencien en unes coses purament folklòriques com és la llengua o els castellers. De la història passada pensen que les culpes sempre les ha tingut el veí, que mai no hem tingut la responsabilitat. I és clar viure així és fantàstic. Pensar que Colom va néixer per allà o que Velázquez va estar pintant allà, és clar dóna perquè diguin 'uff quin país més meravellós'. Però és perquè hi ha molta gent disposada a empassar-s'ho", afegeix.

D'altra banda, apunta que "segueixo reclamant el títol de traïdor d'aquesta Catalunya. A la Catalunya que jo vaig conèixer en la meva infància o quan era jove hi havia més seny, Barcelona era una ciutat que tenia aire cosmopolita i això en un moment en què hi havia una dictadura que les coses estaven empobrides. Si davant aquella Catalunya m'haguessin cridat traïdor m'hauria sentit molt decebut. Però en aquesta sí, estic orgullosíssim de ser un traïdor. No sé si ho aconseguiré del tot".

"No considerar-se espanyol és com qui no va a missa i per això nega que pertanyi a la cultura cristiana. I dic jo, llavors els 2.000 anys d'història de la qual procedeixes què fas amb ella? Els catalans són espanyols els agradi o no els agradi. I a més s'han significat com a espanyols molt profitosos en moltes coses, com Dalí per exemple", recorda.

"Vaig creure que Ciutadans podia ser una opció sinó majoritària molt potent a Catalunya i causa d'uns circumstàncies en l'inici, jo crec que a la manca d'experiència dels seus dirigents, potser perquè un d'ells era molt jove i que després ha estat en una línia política més interessant, es va perdre aquesta oportunitat perquè era tot una mica amateur".

"Aquesta era la meva crítica a Ciutadans i després que no ha aconseguit fer una unió amb UPyD potser perquè ambdues volien un cert protagonisme. És lamentable perquè creia que Ciutadans era una millor opció que el PP perquè diguem que no tenia contractes en un altre lloc. No cal oblidar que han fet un treball heroic, però estic més proper a UPyD perquè tenen una proposta per a tot el país".

"El PP català és víctima de la contaminació general, està en un oposició intermèdia, no acaba de deixar clar al ciutadà que està en contra del tot al nacionalisme. No s'atreveix a col·locar en qüestió les autonomies perquè tenen els seus feus i aquests són molt importants per a ells. Aquesta indecisió, voler jugar a tot alhora, fa del PP un partit massa tenallat que no li permet tenir accions contundents en el moment oportú".

"El PSC ha estat el responsable que Catalunya passés de ser una democràcia a ser un règim. Més sense oposició. A partir d'un moment van començar a competir amb els convergents per veure qui era el que era capaç de ballar la sardana millor i arribem a l'esquizofrènia màxima amb Montilla ". "Els mitjans catalans estan tots per l'independentisme i això és terrible. L'encarregat de tot això ha estat el PSC", conclou.

Publicitat
Publicitat

91 Comentaris

Publicitat
#79 Assumpta, barcelona, 11/11/2012 - 10:34

En Boadella és un resentit i no se'n adona que encara que els faci la pilota als espanyols mai el consideraran un dels seus. Per això, està carregant contra els catalans i Catalunya, per cridar l'atenció ja que necessita fer espectacle encara que sigui patètic i llastmós.

#78 Maguma, Barcelona, 06/11/2012 - 11:21

Sr. Boadella, tinc 56 anys i mai ningú no ha tingut l'ocasió d'adoctrinar-me en l'odi a España. España, capital Madrid, és un país que es fà antipatic sense necessitat que t'ho ensenyin de petit. Els seus problemes amb l'insuportable pujolisme l'han dut a abraçar l'espanyolisme per venjança.

#77 capitanhispania, Amsterdam, 31/10/2012 - 12:13

Lo que pasa es que "Catalonia" se ha convertido en "Catetonia" y este señor lo vio' venir desde hace mucho tiempo. Como otra gente, y por eso se fueron. A perder el tiempo con gente que se empeña en decir sandeces sobre un pais que nunca existio', pues eso...
Hay que viajar ma's nens!

#76 Oriol, Barcelona, 28/10/2012 - 11:26

És curiós que darrera d'un nom tan neutre com "ciutadans: partido de la ciudadania" , hi hagi aquests ultranacionalistes!

#75 femenias, BCN, 27/10/2012 - 23:30

Ja és un esperpente patètic. I quina foto !!!