He de confessar una cosa: l'únic programa que veig a la televisió és a YouTube: l'History Happy Hour que presenten cada diumenge, a les 22.00 hores horari europeu, Rick Beyer i Christopher Anderson.
Excepte cas de força major -convocatòria electoral o excés de treball, fins i tot en diumenge- intento no perdre-m'ho. En cas contrari m'ho descarrego i ho veig un altre dia. Aquest diumenge, per exemple, vaig tenir un disgust perquè s'han passat a l'horari d'estiu als Estats Units i vaig arribar tard.
O quan el tema triat està molt lluny dels meus interessos perquè, és clar, els dos presentadors són nord-americans encara que Christoper està expatriat, com li agrada dir a ell, a Londres. És també el que introdueix el programa amb el seu inconfudible so de tambor com a banda sonora.
És, com el seu nom indica, un espai sobre història: el canal ja té més de 800 subscriptors, sobretot dels Estats Units. Cada episodi una trentena de friquis de la història veient el programa en directe.
Chris Anderson i Rick Beyer, durant el programa
A cada episodi entrevisten un autor arran de l'últim llibre publicat. Han desfilat, per aquest procediment, alguns dels millors historiadors anglosaxons contemporanis.
Entre altres, Andrew Roberts, Sebab Montefiore, James Hollan, Hel·len Fry, Keith Lowe, David O'Keefe, Tim Cook, Craig Symonds i altres. Segur que me'n deixo algun perquè fer llistes és sempre un perill.
En el bé entès que preval el punt de vista nord-americà: sobretot la Guerra Civil, la I Guerra Mundial o la Segona. Difícilment es pot colar una obra sobre l'Imperi Romà o les guerres napoleòniques.
No en va, tots dos autors són experts també a Normandia i altres escenaris bèl·lics. Anderson té una guia sobre el terreny (“A millenials guide”) que jo em llegiré de cap a peus abans de la meva tercera visita.
De fet, ha estat més d'un centenar de vegades a Omaha Beach. Tantes que un dia va deixar de comptar-les. Mentre que Rick és el principal especialista en la Ghost Army, l'exèrcit fantasma creat pels Estats Units per enganyar els nazis, fins i tot van construir carros de combat inflables.
Per cert, el programa -òbviament- està en anglès, però a Facebook -almenys a mi- em surt automàticament amb subtítols./ Una ressenya de Xavier Rius