Cultura · 5 de Març de 2012. 13:43h.

Broggi qualifica Espanya d'"absolutista"

Creu que la "gran quantitat de problemes i greuges que fan imposible la convivència"

Broggi qualifica Espanya d'"absolutista"

Broggi, amb Bosch, en una foto d'arxiu

El doctor Moisès Broggi ha descrit Espanya com un país d'arrel "absolutista" i ha afirmat que "Catalunya i Espanya són dos pobles molt diferents que s’han vist obligats a viure plegats durant molt de temps amb una gran quantitat de problemes i greuges que fan impossible la convivència".

En el pròleg del llibre Per què volem un Estat propi? (Pagès editors) -on seixanta intel·lectuals parlen de la independència de Catalunya-, destaca que Catalunya "era un poble destacat pel seu esperit comercial i democràtic, al contrari de Castella que ho era de pastors i de guerrers formats en les llargues guerres contra els sarraïns que havien envaït la península. Amb això sol, l’absolutisme dels uns i el respecte a les lleis i als furs dels altres ja es veu que la cosa no podia anar bé de cap manera".

En aquest sentit explica que "immediatament després de la unió, les circumstàncies foren extraordinàriament favorables a Castella, com van ser l’ajut a la descoberta i conquesta d’Amèrica i la unió matrimonial amb els Àustries que feren d’Espanya una de les primeres potències del segle XVI i l’ompliren d’orgull".

Broggi afegeix que "en aquests moments d’eufòria i prosperitat, Catalunya, amb els seus furs i lleis democràtiques, feia nosa a l’absolutisme de Castella i ja aleshores començaren els primers greuges i vexacions com, per exemple, que Catalunya tenia prohibida la relació comercial o econòmica amb Amèrica".

Per aquestes raons i d'altres que exposa en el pròleg, el doctor aspira a "deslligar-nos del poder espanyol i unir-nos lliurement al conglomerat europeu amb tots els drets d’una nació lliure".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#2 Josep Badilla, Gavà, 05/03/2012 - 21:20

Sólo hay algo peor que pegar a un anciano: explotarlo y manipularlo.

#1 furibundo, barcelona, 05/03/2012 - 14:58

Jo voldria continuar compartint el futur amb els espanyols, però el atacs odiosos cap a la llengua pròpia de Catalunya i els menyspreu que demostren els castellanistes irredents, fan que la millor solució sigui la independència. Ja és insuportable.

#1.1 juan, barna, 06/03/2012 - 14:39

En la escuela se ataca la lengua catalana:dos horas a la semana de castellano.Menos que de inglés.
Multas por rotular ....caray ... en castellano.
En la administración se favorece descaradamente
una lengua. ¿A ver si la adivinais?.Tiene c....