Publicitat
Cultura · 5 de Setembre de 2020. 13:14h.

Canibalisme a les guerres carlines

Es menjaven els presoners

Canibalisme a les guerres carlines

La periodista, escriptora i historiadora especialista en el carlisme Conxa Rodríguez ha destacat els "nivells de violència" durant la Primera Guerra Carlina i ha detallat episodis de canibalisme per part dels carlins. La historiadora, que ha concedit una entrevista a e-notícies, ha explicat que "els nivells de violència arriben a quotes" que sobrepassaven a les del segle XIX i l'ha descrit com una "guerra brutal", motiu pel qual es considera "l'última guerra primitiva".

"Hi ha un relat d'un metge que explica que els carlistes van agafar presoners liberals i els van traslladar des d'una part d'Aragó fins a una altra, passant per Cantavieja, Peñaroya de Tastavins. Van anar quasi despullats per sobre de la neu i quan va sortir la llum del dia al matí van anar a veure qui estava mort per menjar-se'l, perquè portaven dies sense menjar. Canibalisme" ha explicat la periodista.

"Hi ha un altre relat d'un metge que té relació amb això que explica que van anar a buscar menjar i van trobar ossos d'animals i es van menjar els ossos. Els nivells de salvatgisme a la primera guerra carlina són brutals" ha detallat la historiadora experta en carlisme.

"La Primera Guerra Carlina es diu que és l'última guerra primitiva perquè els nivells de violència arribaven a quotes que al segle XIX ja no es portaven. Fins i tot els anglesos van intentar posar ordre, que hi hagués intercanvi de presoners, que als presoners no se'ls torturés, els anglesos van intentar intercedir perquè era una guerra brutal" ha apuntat Rodríguez.

Conxa Rodríguez ha publicat 'Els exilis de Ramon Cabrera' (Cegal), una biografia que "resol alguns dels enigmes que han gravitat sobre els exilis de Ramon Cabrera i la seva metamorfosi ideològica, del carlisme antirevolucionari al liberalisme moderat".

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#10 Montse, Barcelona, 07/09/2020 - 15:14

Interesantísima entrevista a esta historiadora, experta en carlismo. Como dice ella, demasiadas coincidencias para que se diga que zonas carlistas que ahora son caladero de votos independentistas, no tienen nada que ver con los que apoyan el prusés actualmente.

#9 Jep Sindreu , Barcelona , 06/09/2020 - 11:31

Fantástica entrevista, de lo mejorcito sobre el Carlismo que he visto. Felicidades

#8 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 05/09/2020 - 23:52

"Junqueras y Rovira: "No bastará con superar el 50% de los votos""

elperiodico.com 5-9-2020

Veieu com l´unic, veritable i infalible balsam de Fierabras es diu Xarop de Trena ?

Habas contadas.

#7 Joan del Bages, Manresa, 05/09/2020 - 22:06

2. Tot i la "llegenda negra" sobre l'Imperi espanyol a ultramar. Segurament es varen cometre excessos però mai el genocidi o confinament en reserves dels indígenes com varen fer els anglo-saxons. Tot al contrari, a sud-amèrica es varen creuar les races. La "llegenda negra" és una infàmia hipòcrita dels qui la varen promoure per tapar els seus

#6 Joan del Bages, Manresa, 05/09/2020 - 21:58

Em costa molt de creure per les conviccions catòliques i per tant cristianes que tenien els carlins. I que els anglesos volien "posar ordre" em.provoca hilarita. Els catalans i espanyols els hi donem lliçons d'humanitarisme. Comparin em que varen fer els anglo saxons amb els indígenes de N. Amèricsa o d'Austràlia amb el que es va fer a sud-am