Cultura · 2 de Març de 2011. 14:59h.

Conspiració contra Companys

Un llibre analitza l'afer Revertés contra l'aleshores president de la Generalitat

Conspiració contra Companys

Lluís Companys

L'historiador Josep Lluís Martín Ramos, que ha participat en l'elaboració del llibre 'Ordre públic i violència a Catalunya (1936-1937)' (Editorial Dau), ha assegurat que el complot contra el president Lluís Companys "és un del episodis més famosos de la época que ha donar tot tipus d'interpretacions, fins i tot literatura rosa i groga".

Joan Casanovas, aleshores president del Parlament de Catalunya, Josep Maria Xammar i Joan Torres Picart, membres d'Estat Català; i Andreu Revertés, comissari general d'Ordre Públic de la Generalitat, van organitzar la conspiració per apartar Lluís Companys de la presidència de la Generalitat i acabar amb el predomini de la CNT-FAI. El complot va sortir malament, Revertés fou mort i Casanovas es va veure obligat a exiliar-se juntament amb Xammar i Torres i Picart.

Sobre aquest fet, l'historiador ha explicat que "va haver-hi una maniobra política secreta, una conspiración, entre sectors nacionalistes d'Estat Català i sectors d'ERC. També estaba involucrat el llavors president del Parlament, Joan Casanovas, que sabent-ho tot o no es va deixar utilitzar".

"Però la figura més important d'aquesta conspiración -segons l'historiador- era Andreu Revertés", que era el comissari general d'Ordre Públic de Catalunya. "És qui va destapar la trama. I la va destapar perquè el van detenir per un abús d'autoritat contra la seva exsogra. Per sortir-se'n del pas, va destapar el complot contra Companys".

En el llibre es recull que Revertés, en una declaració feta el 24 de novembre del 1936, va afirmar que Joan Torres Picart, responsables de la reorganització d'Estat Català el 1936, i el president del Parlament, Jan Casanovas,  es van reunir al seu despatx.

En aquest sentit, va manifestar que Torres Picart "va estimar que havia d'iniciar-se una campanya política, per tal de preparar un estat d'opinió que permetés en un moment determinat eliminar tot el Govern de la Generalitat".

"Casanovas -continua- va indicar que devia exceptuar-se d'aquesta eliminació el president Companys". Però el responsable d'Estat Català "va insistir que l'eliminació havia d'ésser total, adhuc la d'en Companys, fent càrrecs contra aquest".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 la verdad historica, vielha, 03/03/2011 - 11:25

El pere se cree sus propias historietas, absolutamente falsas y carentes del mas mínimo rigor historico.
La historia demuestra que el tal Companys, fue lo que hoy podemos llamar "trepa".Vamos, algo parecido al impresentable de Joan Laporta.

#2 Juan España, Terrassa, 03/03/2011 - 10:53

Sigue en Lausanne que allí estás muy bien pequeño ignorante. Porque no contáis que las juventudes de Estat Català eran comparadas por su vestimenta, discurso y comportamiento con las juventudes hitlerianas y las de Mussolini. Eso es desmemoria histórica, selectiva o interesada?

#1 Pere, Lausanne, 02/03/2011 - 23:48

La lluita a mort entre la FAI i Estat Català és un fet històric. I ho és també que la FAI i bona part de la direcció de la CNT era d'Espanyols que odiaven Catalunya i els Catalans. I no han pas canviat en 30 anys. Ells en deien Universalisme en comptes de dir-ne Espanyolisme.