L'intel·lectual criticava el "separatisme" els anys 90

Cotarelo, el fatxa

L'escriptor Ramon Cotarelo, ara independentista, criticava "el nacionalisme" i "el separatisme" en un article publicat a Diario 16 el 1992, tal com ha recollit Arqueòleg Glamurós en una piulada. "El nacionalisme, aquest desmesurat, arrabassat i excloent amor a la nació pròpia per la qual s'està disposat a vessar sang, generalment aliena, és el succedani d'altres ideologies, avui en subhasta", afirmava Cotarelo.

"Hora és de comprendre que de nacionalisme només n'hi ha un i que la diferència entre el 'moderat' i el 'radical' que fan les gents fines és com llançar margarides als porcs. Diem 'moderats' als nacionalistes que no degollen, però no per això són menys radicals en el seu anhel separatista", afegia.

"És que Pujol acceptarà que el seu amor a la pàtria catalana es reputi menor que el de Colom i aquest que el seu es consideri inferior al de qui prem el gallet? La diferència no pot estar en les arroves d'amor patri, sinó en els mitjans per fer-ho fructificar en feliç corretja independentista. Tot i ser això molt important, la qüestió no és si hi ha casament, sinó segons que ritu", indicava.

"Concedit el propòsit final de tot nacionalisme, clar en el cas dels escorxadors de l'alliberament patri, s'enfosqueix en el dels independentistes tàctics, moderats o no rabiosos. Són aquests genis en l'art d'administrar la calç i la sorra i en fer malabarismes amb les paraules. Mai se sap si accepten les regles del joc o juguen a acceptar les regles", apuntava.

"Cal no oblidar que, per als nacionalistes, la divisòria ordinària entre veracitat i mendicitat està relativitzada per aquell amor a la pàtria. Aquesta exigeix molts sacrificis. I quan s'està disposat a arriscar la vida per ella, què hi fa una mentida més o menys? Com sempre, no són les paraules dels nacionalistes el més significatius, sinó els seus actes", considerava.

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#22 Alien, Pluton, 07/11/2018 - 11:17

Si aquest home és un intel.lectual jo sóc un geni del renaixement i un prodigi de la natura.

#21 Cris, Barcelona , 24/09/2018 - 20:02

Friki chaquetero. Los independentistas tienen a los personajes que se merecen

#20 Rociio, Vilanova i La Geltrú, 22/09/2018 - 13:44

Pasta y caspa, huele a naftalino, por más que se asee el nido (pelo), los pabellonacos (orejas) y como cuando va a la ITV, los bajos. En sentido figurado, como hemos cambiado, cuanto cobramos y cuanto hemos cobrado, que expertos somo en cambiar de chaqueta sin que se note, porque vuelve el Vintage.

#19 DEFENSAD, MADRIT, 21/09/2018 - 09:10

GRAN, IMMENS, ÚNIC, COTARELO
ENDAVANT REPUBLICA
NI OBLIT NI PERDO

#18 Elisenda, Barcelona, 21/09/2018 - 09:07

Tampoc el Sr. Mas era independentista !!!
Però veient com va l'Estat Espanyol no va tenir més remei de demanar el pacte fiscal i com no ens el van donar, vam anar cap a la independencia.
Però veient la nul·la autonomia que teniem ja que es pot treure amb un simple 155, també crec que el millor que podem demanar es l'autogovern= independencia