Publicitat
Cultura · 4 d'Agost de 2009. 10:49h.

Crida a recuperar el català a la Catalunya Nord

Un manifest acusa Espanya i França de "desfer" la catalanitat

Crida a recuperar el català a la Catalunya Nord

La senyera al Castell dels Reis de Mallorca de Perpinyà

Òmnium Cultural i la Federació impulsen la campanya “Catalans sense Fronteres” a través d’un treball continu amb entitats de la Catalunya Nord i del Principat. "Catalans sense fronteres" te un doble objectiu: "divulgar i donar a conèixer el Tractat dels Pirineus entre la població general i iniciar nous projectes de relació entre entitats i institucions del nord i el sud de Catalunya".

El manifest de la campanya, que ja té 774 adhesions, expressa que "fa 350 anys el Tractat dels Pirineus va segellar el final d’una guerra partint el territori dels catalans entre dos estats, Espanya i França, dos estats que han intentat durant aquests 350 anys de desfer la catalanitat en favor de les seves anomenades cultures i llengües “estatals”. Malgrat tot, la repressió cultural i lingüística exercida des de fa tants anys no ha aconseguit fer desaparèixer la catalanitat d’aquests territoris. A banda i banda de la frontera, els catalans han mantingut les seves tradicions, la cultura i la llengua. Si a finals del segle XIX vam impulsar una renaixença esplendorosa des del punt de vista cultural, en aquests inicis del segle XXI estem davant d’un nou impuls dels vincles de caire econòmic".

En aquest sentit, assenyala que "els catalans podem constatar que 350 anys de frontera no ens han separat mai del tot, i que ara mateix creix dia a dia la voluntat dels catalans per esborrar aquesta frontera i treballar plegats en el marc de la Unió Europea, constituint un dels pols comercials, culturals i socials més rics del sud d’Europa.

Amb aquesta campanya "fem una crida a les entitats de la societat civil, a les empreses, a les persones que es preocupen per la llengua, la cultura i el país. Els catalans no tenim fronteres. Tenim un país que creix a cada poble, a cada comarca, a cada iniciativa que emprenem junts. I junts ens comprometem a lluitar per desfer les barreres que encara separen els Països Catalans".

Les entitats i les persones que signem aquest manifest ens comprometem a retrobar i reforçar tots els vincles entre el nord i el sud de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#35 sS, BCN, 06/04/2015 - 19:30

Aixi es com ens van fotre la catalunya del nord: Felip IV va negociar aquest tractat sense consultar les Corts Catalanes ni els afectats i els ho va amagar, ja que no va notificar oficialment el tractat a les institucions catalanes fins a les Corts de 1702. Font: Wikipedia

#34 Pau, La Ràpita, 27/01/2012 - 23:21

Pobres espanyols. Intenten eliminar la nostra raça amb comentaris racistes com el de Halloran aquest.
Quan tinguem la llibertat ja s'en donaran conte els espanyols de que es moren de gana i de com els foten fora de la Unió Europea per no tenir gens de calers.

Salut i força !

#33 Halloran, Gandía, 09/08/2009 - 13:15

Sí que es cierto Jaume; más nos valdría que los españoles hubieran sido tan efectivos como los franceses. Así un dialecto regional como el catalán estaría totalmente arrinconado y no tendríamos que perder el tiempo aprendiéndolo y hablándolo.

#32 Jaume, Lleida, 08/08/2009 - 21:31

Ultracatalà, poc has estat a França i pocs francesos coneixes, evidentment no són com aquí i donem gràcies de que el nostre poble caigués en mans dels estúpids espanyols i no dels gavatxos o estariam tan desnaturalitzats com a la Catalunya Nord.

#31 ultracatala, Molerussa, 05/08/2009 - 21:37

A veure, França es un pais serios, no una república bananera de polítics vividors com aqui. A França el francés i s'ha acabat.