Publicitat

Figueres reconverteix el pintor en independentista

Dalí indepe

Els gegants de l'artista Salvador Dalí i la seva parella i musa, alhora que també artista, Gala Dalí, han estat presents a les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres aquest divendres amb un llaç grog penjat al pit.

Els dos ninots han portat un llaç a favor del moviment independentista, malgrat que Salvador Dalí mai va mostrar el seu suport a la independència de Catalunya. De fet, la història apunta que l'artista no era contrari a la dictadura de Francisco Franco, a la que no va mostrar el seu rebuig o va criticar durant els seus anys de vida.

Una de les moltes frases emblemàtiques del pintor il·lustren el seu posicionament polític i ideològic, llunyà al bàndol republicà, que va ser derrotat a la Guerra Civil, o als intel·lectuals crítics amb la dictadura. "Picasso és un geni. Jo també. Picasso és comunista. Jo tampoc", va afirmar Dalí en el seu moment.

De fet, Dalí -que va viure durant un temps prolongat a l'estranger- va tornar a Catalunya durant la dictadura Franquista, on va viure des de l'any 1948. La seva elecció de tornar a Espanya per viure en temps de la dictadura va provocar les crítiques d'alguns dels seus antics col·legues, així com sectors progressistes.

Un altre dels exemples del seu posicionament es troba en el seu testament. El pintor català va instituir "hereu universal i lliure de tots els seus béns, drets i creacions artístiques a l'Estat espanyol", segons detallava la clàusula tercera del testament que Dalí va dictar el 20 de setembre de 1982. Aquest document anul·lava l'anterior testament de Dalí, de 1980, en el qual deixava els seus béns a parts iguals a l'Estat i la Generalitat de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#26 Ojotuerto, Calafell.TAB, 03/05/2022 - 08:50

Grandes obras hubiera hecho Dalí con el pruchess. Lo que nos hemos perdido. Como poco un Gigante todo lazo y un baile inventado. Cómo se necesitan estas figuras que hoy no tenemos. La decadencia de catalunya es imparable.

#25 Carlos Gomez, diuen, diuen, diuen.., 02/05/2022 - 17:54

Coño.

Per no han estao ninguneandolo durante 40 años por franquista ?

Y este hombre no es el apestado que nombro heredero universal y libre de todos sus bienes, derechos y creaciones artisticas al Estado español huyendo del carlismoleninismo nostrat ?

Esta gente cada dia me tiene mas astorado

#24 Decebut, bcn (tbn), 02/05/2022 - 17:01

Absolutament surrealista!

Visca Dalí! Visca Espanya!

#23 Sergi Sergio, Barcelona, 02/05/2022 - 14:49

Ja, ja, ja, me parto con esta gente, son tan pateticamente ridiculos que son insuperables.

#22 Neferu, Barcelona, 02/05/2022 - 14:16

S. Dalí se estará revolviendo en su tumba porque él nunca, jamás fue independentista. Pero ya sabemos que estos indecentes por robar roban hasta las ideologías de las personas que se les antojan. Esto del robo lo tienen muy asumido. Lo mismo roban dinero, que ideologías, que orígenes, nacimientos, historia...da igual, el caso es robar.