Publicitat
Cultura · 9 d'Agost de 2020. 19:29h.

De carlins a indepes

Catalunya no sempre ha estat republicana sinó molt monàrquica

De carlins a indepes

El Parlament de Catalunya va declarar divendres que "Catalunya és republicana i que, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei".

Fins i tot el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, va insistir durant la seva intervenció davant la cambra que "allò que va començar per als catalans amb Felip V ha d'acabar amb Felipe VI pels catalans no tenim rei ni volem".

Però no sempre va ser així. Catalunya -o al menys algunes comarques de l'interior-no només van ser monàrquiques sinó fins i tot molt reaccionàries i partidàries del carlisme. Curiosament algunes de les localitats més carlines de llavors -com Berga, Solsona o Olot- s'han convertit amb el temps en feus independentistes.

L'exemple més conegut a les comarques de Tarragona, per exemple, és el del general Cabrera (1806-1877), que va combatre a la primera guerra carlina (1883-1840) i en la segona guerra (1846 -1849) guanyant-se per la seva ferocitat el sobrenom d'El tigre del Maestrat.

Cabrera era un exseminarista de Tortosa que va agafar aviat les armes i coneixia el fil per randa la zona. Al seu coneixement de el terreny i la seva audàcia cal afegir que les tropes governamentals van afusellar a la seva mare -en represàlia per uns afusellaments carlins- el que sens dubte li va servir per guanyar el citat sobrenom. Va ser, amb freqüència, una guerra sense quarter.

El Maestrat, d'altra banda, és una regió abrupta entre Tarragona, Castelló i Terol. L'enfrontament amb l'Exèrcit espanyol -també anomenats isabelins en honor d'Isabel II- va ser tan aferrissat que moltes vegades no es feien presoners o s'afusellava gairebé en el mateix moment de la seva captura.

El conflicte retrocedeix fins a Ferran VII quan va nomenar hereva a la seva filla Isabel en detriment del seu germà Carles Maria Isidre. L'enfrontament es va mantenir gairebé un segle perquè Carlos María va abdicar a la fi de la primera guerra carlina en el seu fill Carles Lluís de Borbó i Bragança, comte de Montemolín. A la tercera el successor ja era el nét de Carles Maria Isidre, Carles de Borbó i Àustria-Est.

L'obra explica també que alguns municipis com Ulldecona (Montsià) era, en aquesta època, "un feu carlista de primera magnitud" encara que la capital del carlisme sempre va ser Morella, a Castelló.

Mentre que el general Cabrera, en la seva primera fugida a terme de la primera guerra carlina, es va refugiar a França després d'haver creuat l'Ebre per Flix i haver passat per Berga, on el va acollir una facció carlista rival.

Va tornar per combatre en la segona que va tenir lloc, preferentment, a Catalunya, Aragó, Navarra i Guipúscoa tot i que, com en tota guerra civil, els fronts moltes vegades no estaven definits.

Precisament en aquesta el pretendent Carles VI va ser fet presoner a Ulldecona i les seves tropes derrotades a Sant Carles de la Ràpita. Va haver de renunciar als seus drets i exiliar definitivament.

A la tercera guerra carlina (1872-1876), Cabrera va declinar no només prendre les armes sinó també el comandament de les tropes després d'haver exiliat a Anglaterra i contret matrimoni amb una vídua acomodada.

"Cabrera refusa reiteradament la direcció de l'exèrcit que li ofereix el pretendent carlista", explica l'historiador local Francesc Segarra Capsir en la seva obra "Els horrors al Maestrat carlista. El desastrós segle XIX espanyol" (Editorial Antinea, 2011).

L'obra descriu, dia a dia, l'enconament de la lluita. El 9 d'agost de 1835, per exemple, els carlins "calen foc a la primitiva església parroquial de Forcall, joia de finals de segle XIII, perquè les tropes isabelines s'havien refugiat a la torre". I això que eren partidaris de "Déu, Pàtria i Rei", com deia el seu lema.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#22 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 10/08/2020 - 23:08

"Curiosament algunes de les localitats més carlines de llavors -com Berga, Solsona o Olot- s'han convertit amb el temps en feus independentistes" Y tanto Sr. Rius, como que el separatismo el la continuación del carlismo, con su supremacismo ybúsquedfa de privilegios.

#15 Nut, La Patria de Prim(anticarlista y anti Borbón), 10/08/2020 - 12:19

Me dicen que Puchi viene de familias carlistas.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Terç_de_Requetès_de_la_Mare_de_Déu_de_Montserrat
Vaya por Dios!

#13 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla destroza cerebros..., 10/08/2020 - 07:52

¿Pero no lo ven? esto que le pasa al catalanismo es un puro complejo de inferioridad que reacciona a la contra... ¿que Madrit dice blanco? nosaltres negre... ¿que dice negro? nosaltres blanc de blancs... y así de derrota en derrota hasta las 13 copas de Europa que les han regalado los árbitros y que en realidad se merecía el Barça...

#5 Joanet, Bcn, 10/08/2020 - 00:06

Catalunya serà monàrquica, republicana o el que vulgui el dia que pugui votar lliure i democràticament els seu futur.

#5.1 Vigatano, Vic, 10/08/2020 - 11:04

Pero si no hemos hecho más que votar y votar! Vivís de una ley electoral que os permite tener mayoría absoluta con menos de la mitad de los votos; una ilusión, un espejismo

#5.3 Pa amb tomàquet i pernil ibèric, La pesta groga fa mal bé el cervell..., 10/08/2020 - 11:46

Ep, Joanet...!! perquè nosaltres sols som collonuts... hem sortit directament de la cama de Júpiter. I ni tan sols necessitem que el món ens miri... que li donguin al món...!!
No arribem a l'47% però... aquest petit detall democràtic me la fot...

#4 Blas de Pedo, Bcn, 09/08/2020 - 21:47

Doncs mira ara no ho és.
Els temps canvien
Espanya tb tenia un Imperi i ara és la riota d'Europa

#4.1 Bernard, Barcelona, 10/08/2020 - 11:24

Pues entonces estás admitiendo que la Cataluña que reclamais es un invento moderno del nacionalismo y no una nación milenaria que ha luchado siempre por su libertad.

#4.2 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla destroza cerebros..., 10/08/2020 - 11:50

Perdona troll te confundes, la rision de Europa es el mamaracho de tu jefe, el de Guaterloo. Y si sigues haciendo méritos seguro que te reserva sitio en la caseta del perro...