Publicitat
Cultura · 13 de Febrer de 2015. 18:05h.

De Martí l’Humà a Gaudí

Un llibre relata la història de la Torre de Bellesguard

De Martí l’Humà a Gaudí

Una imatge de l'obra de Gaudí

El nou llibre de l’historiador Josep Maria Vall i Comaposada relata la història de la Torre de Bellesguard, també coneguda com la Casa Figueras, una de les obres més simbòliques d’Antoni Gaudí, construïda en uns terrenys on hi havia hagut la residència reial de Martí l’Humà.

El llibre, editat per DUXELM (Dux Editorial) i l’Ajuntament de Barcelona, compta amb el pròleg de l’alcalde Xavier Trias, el qual destaca que l’edifici de Gaudí és “una joia del nostre patrimoni arquitectònic, renovada i resplendent després d’un necessari procés de restauració, que se suma a la llarga llista d’edificis gaudinians de la nostra ciutat que es poden visitar”.

També assegura que “amb la publicació d’aquest llibre, molt ben documentat i de lectura amena, transmetem l’agraïment al seu autor per la tasca de recerca i recuperació de la nostra memòria històrica”.

La Torre de Bellesguard és un dels edificis més brillants i simbòlics de l’arquitecte català, construït en uns terrenys on hi havia hagut la residència reial de Martí l’Humà, el darrer monarca català, de la qual es tenia poca informació. Aquest llibre posa llum per primer cop sobre aquell primigeni edifici medieval, i els decisius fets històrics que s’hi van viure.

Entre d’altres coses s’explica que Bellesguard ha estat habitat en diferents èpoques per personatges rellevants de la història de Catalunya, des de les reines Margarida de Prades i Violant de Bar, fins el cavaller i poeta Joan Bonaventura de Gualbes, heroi del setge de 1714. I que malgrat les diverses destruccions i reconstruccions que ha patit l’indret durant més de cinc segles, l’antiga torre hagi restat ben viva en la memòria popular dels barcelonins.

Josep M. Vall i Comaposada (Barcelona, 1974) és historiador, a més d’editor i politòleg ocasional, i ha cursat el doctorat en Història a la Universitat Abat Oliba CEU amb una recerca sobre la casa reial de Bellesguard. Llicenciat en Humanitats i diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona, també ha realitzat estudis complementaris a les universitats de Viena (Àustria) i d’Hamburg (Alemanya). És autor dels llibres Jujol a Vallmoll, El Fòrum de les Mentides, i l’obra de teatre El rei Martí, estrenada el 2010 a Montserrat amb motiu del sisè centenari de la mort de Martí l’Humà.

Detalls de la construcció

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#3 Horacio, Barcelona, 14/02/2015 - 01:22

Viendo el sesgo y el fanatismo catalanista que destilan los escritos que excreta por aquí el tal Comaposada, como para creerse lo que diga cualquier libro suyo.

#3.1 Jo jo, BCN , 14/02/2015 - 19:59

No ho llegeixis, no va per tu...

#2 Iñigo, Salou, 13/02/2015 - 22:11

Lo de último monarca catalán no lo mejora ni Bilbeny.
Como saben murió en Valdoncella y su partida de defunción está firmada por dos médicos, redactada en catalán y dice Martin y no Marti, curioso verdad

#2.1 Horacio, Barcelona, 14/02/2015 - 01:19

Seguro que Xavier Sala i MARTÍN es descendiente directo del último monarca catalufo. Ya tardan Bilbeny y Cucurull en confirmarlo.

#2.2 Iñigo, Salou, 14/02/2015 - 09:37

Ánimo a los que puntúan - a que vayan al Ayuntamiento de Barcelona a comprobar lo que digo, hace no mucho estaba allí el acta de defunción.
Horacio creo que ahora van por Elvis Presley y Neil Amstrong que al llegar a la luna creen, por la lectura de labios, dijo ja soc aquí

#1 -emilio, a, 13/02/2015 - 18:32

esto hay que publicarlo por orden del Ayuntamiento?