Publicitat
Cultura · 16 d'Abril de 2022. 19:50h.

Desmuntant Azaña

Juan Carlos Girauta esmicola "l'home, el polític, l'escriptor i el personatge"

Desmuntant Azaña

L'editorial Ciutadella ha tingut la bona idea de reeditar l'assaig que li va dedicar Juan Carlos Girauta (Barcelona, 1961) a Manuel Azaña (1880-1940). Girauta dissecciona l'expresident de la República espanyola en quatre figures: l'home, el polític, l'escriptor i el personatge.

Més enllà de les idees polítiques de Girauta –que va ser portaveu de Ciutadans al Congrés–, una de les principals figures de la Segona República no surt ben parat. La tesi precisament és que "el règim republicà s'assemblava a Azaña".

"Els defectes i virtuts del senyor Manuel s'havien contagiat de manera sorprenent", afegeix. Fins i tot, insisteix més endavant: "el seu perfil psicològic i cultural ajuda a explicar la deriva de la república".

L'obra, amb profusió de notes i cites, inclou un apèndix amb el discurs d'Azaña del 1930 quan era secretari de l'Ateneu de Madrid -i que en certa manera va impulsar la seva carrera-; el manifest del Front Popular abans de les eleccions del 36; i el discurs de Gil Robles després de l'assassinat de Calvo Sotelo.

Girauta s'alinea amb altres historiadors recents que la pèrdua de l'ordre públic per la República la va fer gairebé inviable i recorda que el mateix Azaña va dir l'11 de maig de 1931, després dels primers incendis contra esglésies, que "tots els convents de Madrid no valen la vida d´un republicà".

Pel que fa a la seva tasca com a ministre de la Guerra; considera que "no va tenir voluntat de despolititzar l'Exèrcit, sinó una decisió resolta, posada en pràctica, de desenvolupar una politització d'un altre signe". L'esquerra va identificar la República amb una república d'esquerres i va aprovar una Llei Electoral dissenyada perquè els qui eren al poder "s'hi quedin" però que la victòria de la CEDA el 1933 va fer malbé.

Girauta també posa de manifest que el PSOE d'aquella època, influït sobretot per Largo Caballero, era un partit prorrevolucionari que va recolzar l'aixecament d'Astúries. Esquerra Republicana, el partit d'Azaña, amb prou feines va aconseguir cinc escons.

Finalment, descriu un Azaña cada cop més sol i aïllat, decebut també amb Companys el catalanisme. Com escriu a 'La velada de Benicarló': "La Generalitat assalta serveis i segresta funcions de l'Estat (...). Legisla en allò que no li competeix, administra allò que no li pertany (...). S'apoderen de les duanes, de la policia de fronteres, de la direcció de la guerra a Catalunya". /Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#7 Menjamela Grandi, Anapurna, 18/04/2022 - 16:25

"La izquierda identificó la República con una república de izquierdas".
Hé ahí el quid de la cuestión de la república en España: aquellos que desde las izquierdas dicen defenderla solo la imaginan si es de izquerdas. Con lo que realmente no abogan por un sistema de gobierno, sino por instaurar una determinada ideología en el poder.

#6 Chris, Lleida (RIP Cataluña), 17/04/2022 - 21:03

Me gustaría hacer mención a un artículo que se nutre de los hechos de la guerra civil para argumentar el motivo por el que este último siglo hizo un flaco favor a nuestras generaciones para confiarnos la historia que precede

https://intellectualtakeout.org/2017/10/16/orwell-history-stopped-in-1936-and-everything-since-is-propaganda/

#5 Chris, Lleida (RIP Cataluña), 17/04/2022 - 15:23

No pasa nada, una ley de memoria histórica nos afina a todos el pasado

Son mezquinos hasta decir basta.Decir que fuí de izquierdas,cargando con toda la ignorancia a cuestas,me avergüenza.

Seguiré unos valores justos y sociales, pero paso de vincularlo a un movimiento político nefasto que patrimonializa derechos que no son suyos

#4 Very, a, 17/04/2022 - 09:36

Peor que el demonio

#2 Marc de Vich, Vich, 16/04/2022 - 21:36

No menciona el pucherazo de la victoria de las izquierdas en las elecciones de 1936.Hay libros muy detallados,incluso uno titulado Fraude y violencia en las elecciones del Frente Popular de Roberto Villa y Manuel Álvarez,describiendo y demostrando la existencia de fraude electoral y el ambiente de extrema violencia que imperó en los mess ant y post