Publicitat
Cultura · 6 de Febrer de 2023. 08:58h.

Dol per les lletres catalanes

Mor Josep Maria Espinàs, l'home que s'acostava més a Josep Pla

Dol per les lletres catalanes

Josep Maria Espinàs ha mort als 95 anys, segons ha confirmat la seva editora, Isabel Martí. La capella ardent de l'escriptor s'instal·larà al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Va ser amic de Josep Pla i de Camilo José Cela, amb qui es va iniciar en la narrativa de viatges. En va acabar publicant una vintena de llibres, recorrent, majoritàriament a peu, bona part de la Península.

Espinàs deixa milers d'articles i més de noranta llibres. Una activitat literària que va començar amb 26 anys, amb la novel·la "Com ganivets o flames", amb què va obtenir el Premi Joanot Martorell. Després va venir el reconeixement internacional, amb la traducció a l'anglès de "Tots som iguals", i el Premi Sant Jordi, amb "L'últim replà".

Una extensa producció en què sobresurten també els llibres de contingut autobiogràfic, com "El teu nom és Olga", dedicat a la seva filla gran amb síndrome de Down, que va morir als 64 anys. Les seves obres s'han traduït a més de deu llengües, incloses l'alemany, l'anglès i el japonès.

Espinàs va destacar també com a columnista, amb més de quaranta anys complint amb la seva cita diària amb els lectors, des de l'any 1976 a l'"Avui" i els últims vint anys a "El Periódico". El 23 de novembre del 2019 va publicar la seva última columna, titulada "Els diminutius".

Josep Maria Espinàs també ser un dels impulsors de la Nova Cançó i un dels fundadors d'Els Setze Jutges. Però si hi ha una lletra d'Espinàs que molts se saben de memòria és la que va escriure juntament amb Jaume Picas: el "Cant del Barça". També va ampliar la seva activitat periodística a la televisió, amb programes com "Identitats", en què va entrevistar les personalitats més rellevants de la cultura catalana.

Els últims anys s'havien multiplicat els homenatges d'escriptors i periodistes que el consideraven un mestre. I els premis, com el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi. També va rebre el Premi Joanot Martorell i el Premi Víctor Català.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#6 Javier , Murcia, 07/02/2023 - 19:59

Espinàs fue un intelectual, un hombre ilustrado, que escribía muy bien también en español, aunque no fuera su lengua de creación literaria. Un hombre que fue amigo de Cela, de Delibes, etc. Y también de Pla, por cierto, otro gran articulista. Con él se pierde un representante de esa Cataluña burguesa que es la que ha dado lo mejor al país. DEP

#5 Floro Desdoro, Silimarlion, 06/02/2023 - 14:17

Uno de Els Setze Jutges al que Luisito Llach no le llegaba ni a la suela del zapato.DEP

#4 DEP, Barcelona, 06/02/2023 - 13:59

Josep Maria Espinàs representava la Catalunya que valia la pena, un català respectuós, escriptor incansable, i una gran persona, descansi en pau

#3 Onofre de Dip , Vigo , 06/02/2023 - 13:28

Con él se va toda una época. Y, hasta donde yo sé, no se significó por apoyar el aquelarre independentista.
Que descanse en paz.

#3.1 jordi BR, L'H, 06/02/2023 - 15:13

Espinàs era independentista y lo puedes ver simplemente en google en las diferentes entrevistas de los últimos años. Y ahora qué opinas de Espinàs??

#3.2 Onofre de Dip, Vigo, 06/02/2023 - 15:21

Jordi, opino lo mismo. Cuando estoy ante una obra literaria juzgo su valor intrínseco, no lo bien o mal que me caiga el personaje. Cela me caía fatal, por lo menos el personaje público, pero su obra es excelsa. Y si Espinàs era independentista, y le agradezco a usted la referencia, lo fue de un modo elegante y discreto.
No como otros.

#3.4 Tabarnés puro, Barcino , 06/02/2023 - 20:36

#3.1

Espinás era partidario de todo tipo de independencias a todas las escalas, así que también sería partidario de la independencia de Tabarnia supongo.

#2 FRAN BCN, Bcn, 06/02/2023 - 11:25

Descansi en pau, ha sigut un gran....sempre et llegire...