Publicitat
Cultura · 27 de Març de 2012. 10:04h.

Eduard Voltas sacseja el català

L'exsecretari de Cultura considera que "el catalanisme ha d'abraçar la llengua castellana"

Eduard Voltas sacseja el català

Eduard Voltas

L'exsecretari de Cultura, Eduard Voltas, ha escrit un parell d'articles a l'Ara on defensa que "el catalanisme ha d'abraçar la llengua castellana". "El futur estat català no es pot construir sobre la base de l'al·lèrgia a la diversitat interna, sinó de la seva plena assumpció, perquè en cas contrari esdevindrà inviable", assegurava el passat 26 de febrer.

"El que proposo és neutralitzar aquest risc des d'ara mateix, fer un pas endavant i assumir el castellà com una cosa pròpia. No dic tolerar-lo, no dic suportar-lo com una mena de fatalitat històrica que ens ha tocat patir, no dic simplement respectar-lo, sinó convertir-lo en un actiu, tractar-lo com un element definitori de la Catalunya d'avui i de demà. Incorporar-lo al relat del país del futur. Encaixar-lo en el nostre projecte d'estat", afegia.

"El castellà no és només la llengua pròpia i estimada d'almenys la meitat dels nostres compatriotes, sinó que a més és un actiu econòmic brutal que s'ha de mimar o prendrem mal", alertava.

L'article de Voltas va generar una repercussió que va provocar que l'exalt càrrec de Cultura, el passat 25 de març, en un segon article, expliqués que "defenso que anem al referèndum explicant que en el futur estat el castellà serà tan oficial com ho és ara. Em sembla el més raonable i el més guanyador".

Per a Voltas, "la joguina de la independència és per compartir-la, i per compartir-la amb una gran majoria social. I que això obliga a fer un esforç important d'empatia, de realisme i de capacitat de pacte intern".

"La immensa majoria de la població castellanoparlant de Catalunya fa un exercici espectacular d'empatia des de fa 30 anys amb el tema del català a l'escola. Entenen i accepten de bon grat que els seus fills estudiïn en una llengua que no és la seva llengua materna", recorda.

"A banda de mirar-nos el castellà com la llengua de l'estat opressor (que ho és), a banda de mirar-nos-el com la llengua històricament imposada (que ho és), a banda de mirar-nos-el com la llengua de les portades de l'Abc (que ho és), mirem-nos-el també com la llengua familiar i estimada d'almenys la meitat dels catalans", demana.

 

Publicitat
Publicitat

154 Comentaris

Publicitat
#67 angel, krddu, 29/03/2012 - 20:53

Si senyor Eduard Voltes, abraçaria per acomiadar el castellà.

#66 moixó, tarragona, 28/03/2012 - 21:54

no es sostenible: la prohibición del castellano, lengua oficial y mayoritaria de los catalanes, no puede durar siempre. Durará lo que dure la estrategia de aguanta y calla?de la mayoría que se siente marginada y humillada.

#65 Josep M Balcells Gene, Sant Cugat, 28/03/2012 - 16:23

Amb l'Eduard Voltas vaig compprtir la defensa de la llei del cinema del tripartit, defensant el català de totes totes!. No és sospitós. M'alegro i comparteixo ara la reflexió sobre el patrimoni comú, també dels catalans, de la llengua castellana. És també una condició per evitar fractures internes

#65.1 Miquel, BCN, 28/03/2012 - 17:18

Per evitar "fractures internes", també haurà de ser cooficial la bandera espanyola ?
No fotem !

#65.2 NaranjasCapa, Valencia, 28/03/2012 - 20:26

Sí, Miguelito. Y debéis ondearla en la fachada principal de todos los edificios públicos, con posición preeminente respecto de las locales.

#64 Alex, Terrassa, 28/03/2012 - 14:32

¿Se puede saber quién ha soltado al Naranjas éste de su jaula? Se le nota muy nervioso al pobre chaval. Anda, cómprate un tanque y vente para aquí a invadirnos. Te vamos a recibir con los brazos abiertos, garrulaco

#64.1 NaranjasCapa, Valencia, 28/03/2012 - 20:24

¿Ir yo a Catalonia? Lo siento, pero tengo el pasaporte caducado. Aunque quizás me anime a entrar ilegalmente para ver como os vapulea el Madrid el próximo 22 de abril.

:_))

#63 Josep, barcelona, 28/03/2012 - 12:10

La independència la podem guanyar i després perdre. El català, si el perdem serà per sempre.
Acceptar castellà i català en igualtat serà un pas irreversible cap a la marginació de la nostra llengua. Sempre passa això quan dues comparteixen (=competeixen) el mateix espai social i una és més potent.

#63.1 Jordi Avellaneda, sant cugat, 28/03/2012 - 15:34

si no acceptes el castellà no hi ah independència. Has de'scollir. Cal definir com, però cal.

#63.2 NaranjasCapa, Valencia, 30/03/2012 - 17:56

No necesariamente. Aceptando el español o sin hacerlo, la indepencia es una batalla perdida de antemano. Como la del socialismo.

Yo os aviso para que algunos no se depriman llegado el momento.

De nada.