Publicitat
Cultura · 5 de Novembre de 2008. 18:05h.

El best-seller català

Editorial Claret publica l’exemplar un milió del manual 'Els verbs conjugats'

El best-seller català

Joan Baptista Xoriguera

Poques vegades apareix a les llistes de llibres més venuts, però les seves xifres poden fer ombra a qualsevol supervendes. Des que es va publicar per primer cop l’any 1972, «Els verbs conjugats» de Joan Baptista Xuriguera ha conegut edició rere edició fins a totalitzar un milió d’exemplars venuts. «El Xuriguera», com és conegut popularment, es posa així a l’alçada de «long-sellers» com «La Plaça del Diamant» de Mercè Rodoreda o el «Mecanoscrit del segon origen» de Manuel de Pedrolo.

Diverses generacions d’escolars catalans han après a conjugar amb aquest manual, que compta ja amb 47 edicions. La seva popularitat ha estat fruit de la seva orientació pràctica, el preu assequible i les constants actualitzacions que tant l’autor com els seus hereus hi han anat incorporant per mantenir-lo al dia. Editorial Claret vol celebrar aquest esdeveniment amb un acte commemoratiu que tindrà lloc el dia 23 d’octubre, a les 19.00 h, a la sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret de Barcelona (Roger de Llúria, 5). L’acte comptarà amb la participació de Margarida Aritzeta, directora general d’Acció Departamental de la Generalitat de Catalunya; Josep Camps i Arbós, filòleg i professor a la UOC; Pau Xuriguera, fill de l’autor; i Marcel·lí López, director d’Editorial Claret.

Aquest acte forma part d’un seguit d’activitats programades per la Llibreria Claret per celebrar la seva reobertura després de la reforma integral que s’hi ha dut a terme en els darrers mesos. I coincideix, a més, amb el centenari del naixement de J. B. Xuriguera. J. B. Xuriguera (Menàrguens, 1908-Barcelona, 1987) fou un autor polifacètic. Poeta, novel·lista, assagista, filòleg... la seva obra va molt més enllà d’«Els verbs conjugats». En destaquen el «Nou diccionari de la Llengua Catalana» (1975) publicat també per Editorial Claret, la novel·la «Desembre» (1934), recentment reeditada per Edicions de 1984, i poemaris com «El cor vermell» o «L’horta daurada».

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 manel, badalona, 05/11/2008 - 22:22

Yoli repeteix amb mi, si no vols que t'obligui a treure el nivell c:
jo soc curtet, tu ets curtet, ell és curtet, nostaltres som curtets,...

#4 Felip Puig president!, Reus, 05/11/2008 - 18:53

Margarida Aritzeta, directora general d?Acció Departamental. ¿Directora general d'Acció Departamental? ¿Y eso qué es? Huele a menjadora.

#3 joan, badalona, 05/11/2008 - 18:47

per la Yoli: Lo cualo?

#2 ton, sallent, 05/11/2008 - 18:44

La Yoli, que ets la dona del Jesús de camera café, donaries la talla.

#1 La Yoli, Ni idea, 05/11/2008 - 18:24

Sintomático best-seller. En una porción de tierra dirigida-manejada por filólogos que hacen del idioma santo y seña de identidad diferencial (¿?) y ariete ideológico, ¿qué otra cosa se podía esperar?