Publicitat
Cultura · 20 de Març de 2015. 14:10h.

El CoNCA també critica el MACBA

Per cancel·lar una mostra amb una escultura que reprodueix una escena sexual on apareix el rei Joan Carles

El CoNCA també critica el MACBA

El president del CoNCA, Carles Duarte, amb Mascarell, al Parlament

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha mostrat la seva “perplexitat” per la supressió de l’exposició La Bèstia i el Sobirà que havia d’acollir el MACBA per una escultura d'Ines Doujak que reprodueix una escena sexual on apareix el rei Joan Carles, una líder feminista de Bolívia i un gos pastor alemany que se sodomitzen.

El director del museu d'art contemporani, Bartomeu Marí, va al·legar que l'obra és "ofensiva" i té uns continguts que no s'adeqüen a la línia del museu i va recordar que la reina Sofia és presidenta d'honor de la Fundació MACBA. L’organisme culturat, en canvi, ha lamentat que “aparentment aquesta decisió precipitada no respongui a criteris estrictament artístics”.

El CoNCA, a través d’un comunicat, ha refermat el seu “compromís en el principi irrenunciable” de la llibertat de creació artística, sense entrar a valorar l’escultura d'Ines Doujak que va motivar la polèmica decisió del director del museu.

El Consell insta el MACBA, com a “ambaixador de les tendències artístiques innovadores”, a donar suport a l’art i als creadors més rellevants del país, així com a actuar amb una “indispensable vocació d’incidència i de diàleg internacional” des de la seva implicació en l’avantguarda. El CoNCA diu entendre que l’exposició cancel·lada constituïa “una aposta inspirada en aquest objectiu”.

La crítica del CoNCA se suma a la de la Plataforma d’Arts Visuals, que agrupa l’Associació d’Artistes Visuals, la de Crítics d’Art i el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, entre d’altres, i que va “exigir” que s’obrís l’exposició tal com l’havien pensada els comissaris. 

L’Associació de Gestors Culturals, d’altra banda, va defensar que qualsevol centre d’art ha de “permetre i garantir la llibertat d’acció del seu comissariat per evitar punts de vista parcials”.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#15 la CoNCA, de Barberà, 22/03/2015 - 19:02

Duarte, treballa, gandul, que et moriràs i no hauràs fotut cop.

#14 Isabel, Bcn, 21/03/2015 - 12:38

Vols dir que el que surt al davant del trio de l'escultura no és el de la pajarita?.

#13 Carlos Gomez, Bcn, 21/03/2015 - 11:08

I que diu de tot aixo el conseller de Cultura catalana, el senyor Mascarell ??
Que n´opina de la censura patriotica ??
Te acas por de que algun descervellat unionista faci alguna cosa simila,r representant la magistral obra del nostre astut president mentre ens dona pel cul a tots ??
Ai quina Itaca

#12 jordi, ,, 21/03/2015 - 02:33

Vaya fauna se nos cría aquí en Cataluña al socaire del 3%

#11 FRANCESC , Barcelona, 20/03/2015 - 21:26

Cada cop entenc menys l'art contemporani, actualmente una llauna amb merda és una obra d'art que es disputen els principals museus, galeries i centres d'art del món i no parlem de la seva elevada cotització monetària, sempre en alça.