Cultura · 16 de Desembre de 2011. 13:46h.

El cop d'Estat del 36

Un llibre perme reconstruir amb mapes la lluita pels carrers durant el juliol del 36

El cop d'Estat del 36

Un dels mapes de l'atlas

Edicions Dau publica La Revolta, escrit pels historiadors Víctor Hurtado i José Luis Martin Ramos i que constitueix "un atles sobre la revolta de juliol de 1936 i l'esclat de la Guerra Civil a les principals ciutats d'Espanya".

"Per a la seva elaboració ha estat necessària la consulta de biblioteques especialitzades, arxius, mapes de l'època i documents de tota mena. Entre d'altres molts, l'atles descriu amb precisió episodis com els moviments inicials de l'exèrcit al Marroc i el pas de l'estret de Gibraltar, el cop de Queipo de Llano a Sevilla, l'èxit de l'alçament a Valladolid o l'assalt de la caserna de la Muntanya a Madrid", explica Dau.

"En els mapes es poden observar gràficament la disposició de les tropes, barricades, milícies i ús d'armament dia a dia, hora a hora, carrer per carrer. A més, cadascun té un comentari específic per a la seva millor comprensió. Enriqueixen la lectura del llibre una cronologia diària amb tots els detalls de la revolta i un apartat de fonts i bibliografia", afegeixen.

Igualment destaquen que "es tracta del primer tom de l'atles de la Guerra Civil Espanyola, una nova i rigorosa aproximació a aquell conflicte des de la perspectiva social, política i militar. En definitiva, una fita en la cartografia històrica del nostre país".

Víctor Hurtado (mèxic DF, 1948) és economista i doctor en Història. Des de l'any 1985 s'ha especialitzat en cartografia històrica que l'ha portat a publicar nombrosos atles en les principals editorials i revistes del país i de l'estranger. Entre les seves obres destaquen els mapes de: La Història en el seu lloc, Història de l'Art Espanyol i l'Atles de la Guerra Civil a Catalunya.

José Luis Martín Ramos és catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva principal línia d'investigació s'ha centrat en la història del marxisme polític, amb diverses publicacions sobre la UGT i el PSOE i, de manera molt particular el PSUC. En els últims anys està treballant en la història de la Guerra Civil a Catalunya. Ha estat codirector de la revista L'Avenç i director de la revista Historiar.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#3 les coses clares, bcn, 17/12/2011 - 23:34

El cop d'Estat de l'any 1934, organitzat per l'esquerra principalment del PSOE, va ser contra una Republica passablement democràtica. El cop d'Estat de 1936, protagonitzat per Franco i una determinada dreta, va ser contra una República soviètica no democràtica.

#2 Santi , Cabrils, 17/12/2011 - 12:46

y el golpe de estado iniciado en Asturias el 34 y hurdido por la izquierda nacional junto con el nacionalismo de todo arrabal viviente contra el gobierno de Gil Robles de la CEDADE, legitamamente votado con mayoria absoluta por el pueblo espanyol durante la II Republica? de este golpe no dicen nada?

#2.1 bert, BCN, 18/12/2011 - 11:19

Gil Robles, de la CEDA

#1 Toni, BCN (Chateaulogne, Castilla en frances), 16/12/2011 - 19:44

El golpe de Estado fue en el 34 y lo inició la izquierda cuando no aceptó la victoria democrática de la derecha. En el 36 se repitió por segunda vez al intentar asesinar en una misma noche a los líderes de los dos partidos de derecha: Uno murió y el otro salvó su vida pq no lo encontraron