Publicitat
Cultura · 25 de Febrer de 2020. 10:08h.

"El decret de Nova Planta va propiciar l'arrencada econòmica"

L'hispanista Henry Kamen afirma que "va enriquir Catalunya"

"El decret de Nova Planta va propiciar l'arrencada econòmica"

L'hispanista Henry Kamen ha negat en una entrevista a La Contra de La Vanguardia que la guerra de Successió del 1714 fos una ocupació o la modernització d'un Estat i ha exposat que "el decret de Nova Planta va suposar la imposició del control militar de la Mediterrània per servir els interessos de la dinastia borbònica". En aquest sentit, ha afirmat que "aquesta inversió militar va enriquir Catalunya i en va propiciar l'arrencada econòmica posterior".

Kamen també ha negat que la guerra de Successió suposés l'ocupació espanyola de Catalunya perquè, segons ell, això seria també projectar en el passat categories del present". "És una falsedat històrica amb què es pretén obtenir un profit polític actual", ha reblat.

L'autor de "La invención de España" ha destacat que "els historiadors seriosos s'han mantingut al marge d'aquestes polèmiques". Preguntat per si els historiadors independentistes no són seriosos, Henry Kamen ha dit que "precisaré que l'independentisme no existeix".

L'humanista ha puntualitzat que "sí que hi ha independentistes, però l'independentisme català no té doctrina ni ideologia, perquè qui defensa la independència no té un projecte compartit de país ni un argumentari unificat per defensar-lo, com sí que tenia l'independentisme irlandès, per exemple, des dels seus orígens". "La falta de doctrina i de propòsits clars és una de les grans carències de l'independentisme català", ha sentenciat.

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#18 javierre, Tabarnia, 29/02/2020 - 20:02

La Reina Ana de Inglaterra para celebrar el fin de la Guerra de Sucesión encargó a Handel un tedeum. Utrecht Te Deum y Jubilate
https://www.youtube.com/watch?v=fkqBxBUQVHk

#17 javierre, Tabarnia, 29/02/2020 - 19:56

De la elaboración final del Decreto de Nueva Planta que se aplicaría en Cataluña se encargaron el jurista catalán y felipista Francesc Ametller y el intendente José Patiño que se tomaron su tiempo para redactarlo de forma minuciosa.

#16 Luigi , Tabarnia, 26/02/2020 - 12:10

Hay que recordar tambien que lo que impuso Felipe V fue el uso del castellano en la admnistración en vez del latin.

#15 Luigi , Tabarnia, 26/02/2020 - 12:09

En consecuencia, el Principado de Cataluña perdió sus fueros pero fue ampliamente compensado con medidas proteccionistas . Cataluña mantuvo el derecho civil.

#14 Luigi , Tabarnia, 26/02/2020 - 12:08

Felipe V también favoreció el incremento del cultivo de la viña, la exportación de vinos a América y la expansión de las cepas en el Ampurdán y el Penedés, lo que daría lugar a la industria del cava.