Publicitat
Cultura · 22 de Novembre de 2009. 11:22h.

El desencís del doctor Trueta

La correspondència entre Pau Casals i Josep Trueta revela el desencoratjament per la supervència de Franco

El desencís del doctor Trueta

Amèlia Trueta, a l'esquerra, amb el seu editor, Quim Torra

L'epistolari 'Estimat doctor/Admirat mestre' -que ha editat Acontravent- reflexa el desencís que van patir el músic Pau Casals i el doctor Josep Trueta a l'exili quan, a mesura que passen els anys, veuen que la dictadura de Franco sobreviu a la caiguda de Hitler i Mussolini. El desencoratjament és encara més dolorós quan, en acabar la Segona Guerra Mundial, el general continua al poder. I sobretot quan, el 1955, els Estats Units arriben a un acord d'amistat i cooperació amb el règim franquista la qual cosa propiciava, de retruc, la seva apertura internacional.

El 7 de maig del 1947, per exemple, el mestre Casals li envia una carta al doctor Trueta desde Villa Colette, a Prad, en al que explica que "d'açí també la gent se'n va. Estan cansats d'esperar. Jo ho comprenc perfectament. Ara, que sé d'alguns que se n'han anat que, si poguessin tornarien a França. Que trist és tot plegat".

"No li parlo de la vergonya del que ha passat a la Unesco", admet també Pau Casals quan Espanya és admesa el 30 de gener de 1953 en aquesta organisme internacional que depèn de les Nacions Unides. I uns anys més tard, el 10 de febrer del 1955, reconeix que "tinc el sentiment d'haver-ho perdut tot, inclús el desig de viure".

El neguit era encara més frapant perquè, com diu la filla del doctor Trueta, Amèlia, en el pròleg, havien fet "la guerra a la guerra, l'un salvant cames i vides, l'altre ajudant als milers de refugiats que hi havia a França, i després de la Segona Guerra Mundial, es continuaven veient i escrivint".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 TONI de CIUDADANOS, BARCELONA, 23/11/2009 - 00:03

Los que han luchado por Cataluña,han sido los miles de muricanos, andaluces, gallegos etc. que han dado los mejores años de sus vidas para queCataluña haya llegado a ser una de las regiones más prosperas de Europa.Ahora el nacionalismo la estan arruinando

#2 Natx, Ginebra, 22/11/2009 - 23:28

Caldria realment explicar tot el patiment que va dur la guerra... les noves generacions no en son de conscients i, a sobre, veus interessades, els mateixos que van recolcar el franquisme, ens han volgut vendre que la guerra va ser 'un mal menor necessari

#1 Carles, Malgrat, 22/11/2009 - 20:48

A les escoles caldria ensenyar qui van ser Pau Casals i el Dr. Trueta, eminències internacionals en llurs professions, que van lluitar per la pau i la llibertat, de Catalunya i la democràcia. Felicitats a l'editor Quim Torra, caldrà comprar el llibre.