Publicitat
Cultura · 8 de Desembre de 2011. 17:29h.

El desig de Pau Casals

El músic expressava l'esperança de tornar de l'exili en set cartes inèdites

El desig de Pau Casals

Pau Casals, en una foto d'arxiu

L’Associació Memòria i Història de Manresa ha fet públiques set cartes inèdites, dues targetes i una felicitació que el músic Pau Casals va enviar al polític i industrial Jaume Creus, durant el seu exili.

En aquests escrits -datats entre 1945 i 1948- el violoncel·lista del Vendrell expressa l'esperança de tornar a Catalunya. Al maig del 1945, just després de la finalització de la Segona Guerra Mundial, Casals li deia a Creus que "la nostra alegria és gran. Ara, que aviat ens deixin tornar a casa. Suposo que a San Francisco s'ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia".

En una carta enviada el 14 de gener de 1947, el music felicitava el seu amic el nou any amb aquesta frase: "amb una bona abraçada us desitjo el bon any nou que ens tregui de l’impasse anguniós que vivim”.

Al 1948, en la penúltima carta adreçada a Creus, li explicava que “ja estem millor i ho estaríem del tot si les coses es decidissin per poder anar a casa. Ja veu que, malgrat la garrotada que ha rebut, Franco continua gallejant. Quin tipus asquerós!”, afegia.

A la darrera, Casals encara mantenia l'esperança de tornar a Catalunya, cosa que faria el seu amic un any després. "Cal que, quan anirem a casa, ens presentem de manera a no fer llàstima a ningú. Molts s'alegrarien de veure'ns vells i malmesos", indicava.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 angel, Cardedeu triomfant !!*!!, 10/12/2011 - 14:04

Catalunya ha de ser independent amb Mas o sense Mas. Catalans desperteu d´una vegada, sembla que esteu dormint.

#1 Narcís, Salt, 08/12/2011 - 19:04

Quin gran home,quin gran music,quina gran persona... si l'haguessin acompanyat ... potser ara estaríem en una altre situació. Gràcies Sr. PAU CASALS,per la seva intel·ligència ,valentia, fermesa i autenticitat.Com diríeu vos. VISCA CATALUNYA LLIURE.