Publicitat
Cultura · 24 d'Octubre de 2011. 20:48h.

El dia que van voler subornar Carlos Barral

Ana María Moix revela que al llavors senador socialista li van oferir un "xec en blanc" per fer els ulls grossos amb una operació urbanística

El dia que van voler subornar Carlos Barral

Ana Maria Moix, durant la presentació

A l'editor Carlos Barral li van oferir "un xec en blanc i un Mercedes" quan, com a senador del PSC a la comissió de la Llei de Costes, li van demanar que fesla vista grossa davant la requalificació d'un solar a la costa a Calafell, segons ha revelat l'escriptora Ana María Moix en el seu llibre Manifest personal (Ediciones B).

L'autora també ha explicat, durant la presentació, que l'editor els va fer fora de casa però que després de la seva mort, un any després, l'operació urbanística es va acabar realitzant.

Manifest personal -"millor que la de Stéphane Hessel", segons Margarita Rivière, que ha fet la presentació- descriu tot "un inventari de desastres". Segons l'opinió de l'autora,
"els nostres polítics no s'atreveixen a anomenar el gravíssim problema que ara hi ha als governs de gairebé tot el món: han perdut el poder".

L'escriptora també denuncia que, segons ella, "en la vida política espanyola hi ha un mal, una malaltia letal: no hi ha oposició" i critica que José Luis Rodríguez Zapatero negués "la crisi quan la crisi ja li havia esclatat a les mans" però també lamenta que, en l'actual PP, no hi ha figures com Herrero de Miñón.

L'autora repassa igualment la situació de l'educació perquè "cada vegada que s'anuncia una reforma en el camp de l'educació, la ciutadania tremola. No és per menys. Amb cada reforma, l'ensenyament, a Espanya, ha anat a pitjor".

"En aquest país -afirma-, es va passar de l'autoritarisme irracional (...) als tolerants i tous anys dels seixanta, per acabar en la desfeta moral" actual. Un país en el que "els pares semblen témer als seus fills" i hi ha "nens i adolescents als quals ningú sap dir-los 'no'". "Verdura? Sopa? Peix? Qualsevol s'atreveix a asseure el nen i obligar-lo a menjar verdura!", Afegeix.

L'autora adverteix, d'altra banda, que hi ha un "desastre nacional anomenat fracàs escolar" amb "un 49,5% de joves sense treball" i "un de cada quatre d'aquests joves ni estudia ni treballa" però també que "la desídia i el desconcert que dominen als professionals de l'ensenyament públic ".

Als adults -incloses sobretot les vídues- "no ens va molt millor: Una de les malediccions que ha castigat les classes mitjanes i obreres occidentals, la fe cega en la propietat horitzontal, ha estat una de les causes del desterrament dels ancians als geriàtrics ".

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#4 Toni, Calafell, 25/10/2011 - 10:54

Carlos Barral tenia casa a Calafell. Mai va ser sant de la devoció de la dreta local i ja no perquè fos socialista. És que el consideraven un bohemi exòtic. Però si no és que buscaven la seva benedicció en cau local, o que no denunciés la jugada... Què hi fa un senador en un afer municipal?

#3 Pep, Vic, 25/10/2011 - 08:21

Dons o o tot o res, es adir, que digui qui va ser el que va proposar això i quins son els terrenys, perquè suposo qui si es va construir algú devia sucar no?

#2 Manel Xic, Barcelona, 24/10/2011 - 23:01

i per què no expliques qui va ser el corruptor? És massa fàcil vendre fum, això teu, Anna Maria, no cola, no cola...¡¡¡¡

#2.1 Terraxa, Terrassa, 25/10/2011 - 11:24

Totalment d'acord, és més, si en Barral era tan íntegre com diu bé ho hauria denunciat al moment, oi?.
O bé tot plegat és un invent d'aquesta senyora per a vendre més, aprofitant-se que en Barral, evidentment, no dirà ni piu.

#1 Jordi Puig, Barcelona, 24/10/2011 - 22:48

En aquesta història hi ha quelcom que no encaixa: el Senat mai han tingut competències per atorgar llicències urbanistiques. Crec que aquesta senyora intenta muntar una història "d'impacte" per vendre més llibres... però si la resta d'històries són tan certes com aquesta... non comment