Publicitat
Cultura · 15 d'Abril de 2015. 13:13h.

El llibre del “català desorientat”

L’escriptor Jordi Amat publica un llibre sobre la cultura catalana que és com “un cop de puny”

El llibre del “català desorientat”

L'acte de presentació del llibre

L’escriptor Jordi Amat (Barcelona, 1978) acaba de publicar “El llarg procés. Cultura i política a la Catalunya contemporània (1937-2014)” (Tusquets Editors), que va ser presentat ahir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives, un dels que va participar en l’acte, va qualificar l’obra com el “llibre d’un catalanista desorientat”. “Un assaig d’aquesta mena s’agraeix molt encara que hi ha coses amb les que no estic d’acord”, va manifestar.

El crític Jordi Gràcia, per la seva banda, va definir l’obra com “un cop de puny a l’estómac de tots nosaltres” perquè “la Catalunya contemporània és molt més rica i no es pot resumir en dues parts enfrontades” en al·lusió als “franquistes dolents, els franquistes bons i l’alè liberal de la postguerra”.

Gràcia, autor d’El intelectual melancólico, va demanar “capacitat d’autocrítica” perquè “les hegemònies màgiques les acceptem, però les podem combatre”. “És un símptoma d’higiene intel·lectual”, va insistir.

Mentre que Enric Juliana, de La Vanguardia, va augurar que “el dia que es delimitin dos camps en aquest país, el catalanisme perdrà”. “Mentre la frontera sigui borrosa, l’hegemònia politica i cultural està en el camp del catalanisme”, va advertir.

El delegat de La Vanguardia a Madrid també va alertar que “s’estan construint relats d’una certa falsedat sobre el franquisme i Catalunya” perquè de cop i volta, després de la mort de Franco, van deixar d’haver-hi franquistes”.

L’autor, Jordi Amat, que va reconèixer que era un “catalanista desorientat”, va demanar “llegir Pla  i Destino no amb els ulls de la resistència”. Amat va destacar “la sagacitat de Pujol per saber l’espai en el que s’ha de situar un líder polític.

El llibre repassa la trajectòria cultural de Catalunya en tres etapes: 1939-1947, 1952-1960,  1962-1980, que le autor bateja com la del “catalanisme progressista”.

El llibre de l'escriptor Jordi Amat

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat