Cultura · 20 de Febrer de 2017. 17:56h.

El Llull supera les desavinences

La victòria dels socialistes a les Illes i el País Valencià facilita un apropament

El Llull supera les desavinences

Santi Vila, amb Vicent Marzà i Ruth Mateu (foto: Departament de Cultura)

Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià han acordat convertir l'Institut Ramon Llull (IRL) en una “eina” per internacionalitzar la cultura catalana, segons es desprèn de la 'Declaració de Palma' que han signat aquest dilluns els tres governs al Museu de Mallorca. Un acord que compromet les tres institucions a treballar conjuntament en els àmbits de la llengua i cultura catalanes. De fet, el govern de les Illes Balears es va reincorporar a la institució el 2016, i la Generalitat Valenciana hi col·labora en el marc del pla estratègic 'Fes Cultura'..

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha posat en valor la necessitat “d’intensificar els vincles entre els tres territoris perquè és impossible entendre la nostra cultura sense les aportacions dels creadors baleàrics o valencians”. També ha considerat que la 'Declaració de Palma' és una “oportunitat per definir com ens interrelacionem culturalment” i, en aquest sentit, ha apostat per potenciar l’Institut Ramon Llull com a “eina per internacionalitzar els nostres autors i creadors més enllà dels nostres territoris”.

La sortida del PP dels governs balear i valencià ha facilitat l'apropament dels tres territoris en el terreny cultural. “Hem d’aprofitar els vents favorables que ens ha brindat aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin reforçar els projectes comuns, tant a dins com defora dels nostres territoris, perquè junts tenim més oportunitats d’obrir-nos al món”, ha assenyalat la consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu.

Per la seva banda, el conseller del ram de la Generalitat valenciana, Vicent Marzà, ha explicat que “aquest acord és un pas més per a potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori, la primera pedra per a construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural”.

La 'Declaració de Palma' contempla la necessitat de reforçar el mercat interior cultural entre els tres territoris, impulsant circuits d’Arts Escèniques, Visuals, Música, Literatura, Audiovisual i Cultura Popular o Tradicional. L’objectiu de crear aquests circuits és facilitar el moviment entre els tres territoris a les indústries culturals i els creadors, i el funcionament serà acordat per grups de treball de les tres institucions.

En l’àmbit de llengua, l'acord estableix assolir un sistema d’acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, garantint la coherència, la transparència i la màxima informació pública. Entre altres compromisos, els tres consellers han acordat impulsar iniciatives conjuntes envers les polítiques estatals lesives envers la llengua compartida.

29 Comentaris

Publicitat
#20 botifler1914, Sinitaca, 21/02/2017 - 11:08

Menudos personajes...

#19 pepe.-., andorra, 21/02/2017 - 01:28

una herramienta mas del imperialismo separata, lo q me molesta es q la factura de sus gastos, la paguemos todos los españoles, q para pagar se ve q no somos tan malos ni tan culpables....La pela, es la pela.

#10 PQG , Metrópolis , 20/02/2017 - 20:40

Si pero los valencianos siempre serán valencianos y los baleares Baleares, y a la mayoría de la población de allí no les llama nada el proceso independentista catalán. Si el independentismo es minoritario en cataluña aunque considerable si le sumamos Baleares y Valencia el % baja considerablemente

#10.1 wil, Valencia, 21/02/2017 - 08:47

Totalmente de acuerdo,el independentismo no tiene nada que hacer en mi tierra, no se en Baleares, que tampoco creo, y menos aun de esta manera imperialista que el nazionalismo mas pestilente quiere imponer.

#10.2 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 21/02/2017 - 10:22

Wil, i l'imperialisme/espanyolisme/na cionalisme castellà a València sí que hi fa res? Des del 25 d'abril de 1707 que hi és. Aquest és bo i no et molesta? Un nacionalisme que no parla la llengua ancestral i que la combat. Aquest sí que és sà?

#10.3 PQG , Metrópolis , 21/02/2017 - 11:31

Lo que les molesta a los valencianos y Baleares y a muchos de tus conciudadanos en el sur de francia y la franja oriental es que algunos independentistas os los queráis anexionar. Los valencianos mal que les pese a los pancatalanistas no son catalanes...

#10.4 PQG , Metrópolis , 21/02/2017 - 11:33

La única nación que les unió a todos antes de España fue La Corona de Aragón

#10.5 PQG , Metrópolis , 21/02/2017 - 11:38

El imperialismo español no existe o es muy residual por no decir microscópico desde hace tiempo Jordi y queda muy ridículo que hables de perpiñán Valencia, Cataluña y Baleares como si fueran colonias cuando no han sido nunca.

#10.7 wil, Valencia, 21/02/2017 - 18:18

Jordi Perpinyà, menuda explicadita te acaban de pegar no? A ver si estudiamos un poco mas historia....

#9 Piticly66, Igualada, 20/02/2017 - 20:34

Para Jordi "el citas" y vocero de vilaweb ..que majo el Josep Guia este verdad?? Un conocido y reconocido proterrorista y nazipaleto que tambien dice cosas como estas "Josep Guia (PSAN) demana que "ETA no es dissolga" perquè el PP governarà .. Y claro, bloguero de vilaweb ..

#8 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 20/02/2017 - 19:36

"La tàctica és la substitució, a poc a poc, per tal que de "català" passem a "valencià", de "valencià" a "valenciano" i de "valenciano" a la merda.”

Josep Guia

#8.2 wil, Valencia, 21/02/2017 - 08:48

Y quien es Josep Guia?Xq no lo conocen ni en su casa....Sabes por donde nos pasamos tus citas los valencianos, no?

#8.3 pepe.----, andorra, 21/02/2017 - 11:51

es alguien, q como jordi, usa la mentira como arma politica, q decia Lenin....

#8.4 pepe.----, andorra, 21/02/2017 - 14:41

los valencianos, los mallorquines, los ibicencos, los menorquines, los andorranos y los franceses del sur, q esos ultimos, son los q mas se rien de los separatas....A ver jordi, q votan FN....A ver si te enteras...Aunque entiendo q si estas en tu concha no te enterese de lo q pasa a tu alrededor....