Publicitat
Cultura · 30 d'Octubre de 2010. 17:04h.

"El nacionalisme empeny a la violència"

Mario Vargas Llosa considera que "està darrere de les pitjors carnisseries de la història"

"El nacionalisme empeny a la violència"

Vargas Llosa

L'escriptor i recent premi Nobel, Mario Vargas Llosa, afirma que "el nacionalisme és una de les fonts pitjors de la violència", i està darrere de "les pitjors carnisseries que ha viscut la història moderna. Les dues guerres mundials són producte del nacionalisme , i les grans tragèdies d'Amèrica Llatina també estan motivades per aquesta ideologia", afirma.

"Jo crec que hi ha una cara del nacionalisme pacífica, democràtica. Sens dubte, hi ha partits nacionalistes que juguen el joc democràtic, que no són violents, però el nacionalisme en si és una ideologia que empeny cap a la violència". Per al radicalisme "és un dels perills del nacionalisme".

I, si no, per què el nacionalisme ha estat la font de les pitjors carnisseries que ha viscut la història moderna?", conclou.

Publicitat
Publicitat

57 Comentaris

Publicitat
#57 Olga Sants, Badalona, 02/11/2010 - 00:06

Sembla que es desprén de les seves paraules que preferiria que Perú encara fos Espanya. No li havia sentit a dir mai això. Creia que el que considerava bo pel seu país, ens ho negava a Catalunya, però ja vec que és un panespanyolista (que és una altra forma de nacionalisme).

#56 Carles, Badalona, 01/11/2010 - 16:29

Exacte, Vargas Llosa: el nacionalisme espanyol està darrere d'una de les pitjors carnisseries de la història. Com a peruà, ho deu saber perfectament.

#55 RAMON, ponferrada, 01/11/2010 - 16:10

EL NACIONALISME ESPANYOL NO EXISTEIX
(ES QUE SON AIXINS)

#54 ramon, barcelona-c, 01/11/2010 - 01:00

Aquest premi nobel es un bon exemple de que l'home pot viure en un mon de dos dimensions i per tant li es impossible veure el mon real de tres dimensions, aquest ilustre,per literatura, està impulsat per un nacionalisme radical que es l'espanyol i no pot veurel ! ! ! llàstima.

#53 Juan, Barcelona, 31/10/2010 - 21:34

Sr. Vargas Llosa, no les diga estas cosas a los nacionalistas catalanes que se le van a enfadar, ellos se creen que su nacionalismo es angelical. Así les va y peor les irá, en el futuro.