Publicitat
Cultura · 21 de Març de 2013. 22:59h.

El nostre Stephen Hawking

Màrius Serra reconstrueix la vida del matemàtic Ferran Sunyer, paraplègic i autodidacta

El nostre Stephen Hawking

Màrius Serra, a la presentació del llibre

L’escriptor Màrius Serra ha aprofitat la presentació de la seva darrera obra, Plans de Futur (Editorial Proa), amb la qual ha guanyat la darrera edició del premi Sant Jordi de novel·la, per constatar, mitjançant un joc, el traçat fi que segons ell hi ha entre la realitat i la ficció.La cinquantena de persones que aquest dijous s’han apropat a la Casa del Llibre de Barcelona han hagut de triar, després que l’autor els llegís tres passatges de la novel·la, si els fragments corresponien a realitat o ficció.En dues de les tres votacions, el públic s’ha equivocat i ha donat com a real allò que ha sortit “de la fèrtil imaginació de l’autor”.
 
Serra ha assegurat que amb el llibre ha volgut “explorar al límit” la ficció novel·lada a partir d’una “escrupolosa” documentació sobre "l'Sthepen Hawking català".Plans de futur novel·la “el peculiar entorn familiar del matemàtic Ferran Sunyer, paraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional en els anys cinquanta i seixanta malgrat les seves limitacions i l’ostracisme a què el va sotmetre la universitat franquista”, inicia el mateix Serra l’explicació del relat.Un dels exemples que ha descrit l’autor per deixar constància de la fidelitat amb què s’ha ajustat a l’època del relat ha estat “l’immens esforç” realitzat per no posar a la cadira de rodes del protagonista el sobrenom de Ferrari.

 “Com que a ell se’l coneix pel diminutiu Ferri em semblava un joc de paraules excel·lent, però en aquella època la marca de cotxes encara no existia”, ha aclarit.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#6 Juan, Palma, 23/03/2013 - 08:48

El misma página en la que habláis de Ana Botella por su inglés y de un diputado del PPC porque no sabe donde está Ávila, metéis un parapléGico con G. Supongo que influencias del catalán.

#5 Kropotkin, Vic, 22/03/2013 - 19:09

Ficción: Grandes patriotas del régimen escribiendo y haciendo de tertulianos.
Realidad: Todos subvencionados directa o indirectamente para aplaudir al Gran Timonel.

#4 Kropotkin, Vic, 22/03/2013 - 08:15

Por la independencia, catedráticos de Harvard, Princeton, Columbia?con nosotros el Yoyas...juas, juas

#3 Marc, Tarragona, 22/03/2013 - 02:08

Un altre que també cobra de Cultura.

#3.1 Pepus, bcn, 22/03/2013 - 08:13

un altre que també paga per que espanya pugui viure del cuento

#3.2 Marc, Barcelona, 22/03/2013 - 22:27

Sí, però és que aquest ja cobra del Grup Godó (que ajudem a finançar), de Catalunya Ràdio, de TV3 i ara del Departament de Cultura. Potser ja n'hi ha prou, no?.

#3.3 Gerard, Barna, 24/03/2013 - 12:51

Per uns dimoni per ser habitual als mitjans catalans, per altres digne d'elogi pel mateix motiu. Algú té alguna cosa a dir sobre la seva obra, els seus principis, algun argument?

#2 Josep Ventell, Barcelona, 22/03/2013 - 02:04

Dir que "reconstrueix" és molt dir... No sé si la línia que separa la realitat de la ficció és gaire fina, però està clar que Serra l'ha traspassada. Moltes coses de la novel·la no responen a la realitat, són producte de la imaginació de l'autor. Crec que hauríeu de rectificar el vostre titular.

#2.1 Xipolleig, Barcelona, 22/03/2013 - 09:05

El títol és erroni, o és per atreure,però llegint la notícia, en Serra comenta, "ha volgut ?explorar al límit? la ficció novel·lada a partir d?una ?escrupolosa? documentació sobre "l'Sthepen (sic) Hawking català" .
També és cert que ara molts sabem de l'existència de Ferran Sunyer.