El pare de Josep Sunyol i Garriga, el president del Barça que va morir afusellat per les tropes franquistes, va enviar una carta a Franco mostrant-li la seva adhesió a la causa nacional, segons detalla el periodista i actual diputat del Partit Popular, Pedro Corral, al seu blog.
L'escriptor, en un documentat article titulat "Barça vs Español: un episodi inèdit de la Guerra Civil a Catalunya", exposa que Suñol Casanovas va voler "guanyar-se la confiança del règim de Burgos" amb la missiva, que va enviar vuit mesos després de l'assassinat del seu fill, en plena Guerra Civil. El periodista també apunta en l'escrit que el pare de l'expresident del Barça va realitzar una donació de 20.000 francs destinada als requetès de València.
El periodista adjunta en el seu article una imatge de la transcripció de l'escrit que Suñol Casanovas va enviar a Franco posant-se al servei de la causa nacional, que figura en el seu procediment davant la justícia franquista i que es troba a l'Arxiu Tribunal Territorial Tercer, al Ministeri de Defensa de Barcelona.
"Al mes de març de 1937, Suñol Casanovas donarà un nou pas per a guanyar-se la confiança del règim de Burgos, que des dels inicis de la contesa s'havia confiscat de la seva empresa sucrera, a més dels seus béns i valors. En aquest mes de març, vuit mesos després de l'afusellament del seu fill i mentre les dues Espanyes batallen cruentament en terres de Guadalajara, l'empresari escriu una carta al general Franco mostrant-li la seva adhesió a la causa nacional. D'aquesta missiva, que no figura en l'expedient, remet justificant de recepció la Secretaria del Generalíssim" detalla.
"També realitza Suñol Casanovas aquest mes de març una donació de 20.000 francs a la Comunió Tradicionalista de València per a sosteniment de les forces de requetès originàries d'aquesta província" explica Corral, destacant que finalment va aconseguir l'autorització per entrar a Espanya.
"Prèviament, i malgrat tenir tots els seus béns confiscats a Espanya, Suñol Casanovas havia cedit al Comitè de Moneda Estrangera, que centralitzava tot el comerç de divises a la zona 'nacional', el saldo al seu favor en moneda estrangera, així com tots els seus valors fora d'Espanya, amb la finalitat de fer palès el seu desig d'adherir-se al bàndol franquista" assenyala.
L'autor de l'article apunta que "les reiterades al·lusions a la justícia com a columna vertebral del 'Movimento Nacional' no deixen de sorprendre en un pare que havia conegut l'afusellament del seu fill, sense cap judici, per les mateixes tropes de les que, en el moment de redactar aquest escrit, Franco era ja Generalíssim".
"Potser cal llegir entre línies d'aquestes al·lusions la dolorosa intenció d'un home disposat a passar la pàgina de l'assassinat del seu fill per tal de salvar-se a si mateix i a la resta de la seva família, inclosos la dona i el fill de Suñol Garriga, del càstig dels vencedors" reflexiona.