Publicitat
Cultura · 23 de Setembre de 2020. 18:58h.

El pare del president del Barça afusellat es va passar al bàndol franquista

Suñol Casanovas va enviar una carta a Franco mostrant-li la seva adhesió a la causa nacional

El pare del president del Barça afusellat es va passar al bàndol franquista

L'expresident del Barça Josep Sunyol i Garriga

El pare de Josep Sunyol i Garriga, el president del Barça que va morir afusellat per les tropes franquistes, va enviar una carta a Franco mostrant-li la seva adhesió a la causa nacional, segons detalla el periodista i actual diputat del Partit Popular, Pedro Corral, al seu blog.

L'escriptor, en un documentat article titulat "Barça vs Español: un episodi inèdit de la Guerra Civil a Catalunya", exposa que Suñol Casanovas va voler "guanyar-se la confiança del règim de Burgos" amb la missiva, que va enviar vuit mesos després de l'assassinat del seu fill, en plena Guerra Civil. El periodista també apunta en l'escrit que el pare de l'expresident del Barça va realitzar una donació de 20.000 francs destinada als requetès de València.

El periodista adjunta en el seu article una imatge de la transcripció de l'escrit que Suñol Casanovas va enviar a Franco posant-se al servei de la causa nacional, que figura en el seu procediment davant la justícia franquista i que es troba a l'Arxiu Tribunal Territorial Tercer, al Ministeri de Defensa de Barcelona.

"Al mes de març de 1937, Suñol Casanovas donarà un nou pas per a guanyar-se la confiança del règim de Burgos, que des dels inicis de la contesa s'havia confiscat de la seva empresa sucrera, a més dels seus béns i valors. En aquest mes de març, vuit mesos després de l'afusellament del seu fill i mentre les dues Espanyes batallen cruentament en terres de Guadalajara, l'empresari escriu una carta al general Franco mostrant-li la seva adhesió a la causa nacional. D'aquesta missiva, que no figura en l'expedient, remet justificant de recepció la Secretaria del Generalíssim" detalla.

"També realitza Suñol Casanovas aquest mes de març una donació de 20.000 francs a la Comunió Tradicionalista de València per a sosteniment de les forces de requetès originàries d'aquesta província" explica Corral, destacant que finalment va aconseguir l'autorització per entrar a Espanya.

"Prèviament, i malgrat tenir tots els seus béns confiscats a Espanya, Suñol Casanovas havia cedit al Comitè de Moneda Estrangera, que centralitzava tot el comerç de divises a la zona 'nacional', el saldo al seu favor en moneda estrangera, així com tots els seus valors fora d'Espanya, amb la finalitat de fer palès el seu desig d'adherir-se al bàndol franquista" assenyala.

L'autor de l'article apunta que "les reiterades al·lusions a la justícia com a columna vertebral del 'Movimento Nacional' no deixen de sorprendre en un pare que havia conegut l'afusellament del seu fill, sense cap judici, per les mateixes tropes de les que, en el moment de redactar aquest escrit, Franco era ja Generalíssim".

"Potser cal llegir entre línies d'aquestes al·lusions la dolorosa intenció d'un home disposat a passar la pàgina de l'assassinat del seu fill per tal de salvar-se a si mateix i a la resta de la seva família, inclosos la dona i el fill de Suñol Garriga, del càstig dels vencedors" reflexiona.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#5 Alejandro, Villadecans, 24/09/2020 - 07:25

Yo lo que he leído sobre la muerte de Sunyol es que lo mataron cuando fue a ver a las tropas republicanas en Guadalajara y que fueron los republicanos los que lo mataron al confundirlo con un rebelde por ir en su coche, que era un corazón para la época, y que cuando vieron a quien habían matado lo dejaron en tierra de nadie

#4 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 23/09/2020 - 23:51

"El pare del president del Barça afusellat es va passar al bàndol franquista" Él y la mayoría de abuelos o padres de los que ahora nos han vendido el prusés.

#3 Tirant, Bcn, 23/09/2020 - 20:40

Cal haver viscut aquella època de desgovern, caos i terror en què et confiscaven l'empresa per la cara o et assassinaven impunement només per ser de dretes, religiós, cura, monja ... Cal haver viscut això per comprendre moltes coses, moltes decisions i actituds

#3.1 jose, BCN, 23/09/2020 - 20:54

Como ahora, si no eres del régimen independentista te marginan, te apartan, te mandan al ostracismo, lo único es que no te fusilan.
Con Franco se prohibía el catalán y con estos se prohíbe el castellano.
Que diferencia hay.

#3.2 Neferu, Barcelona, 23/09/2020 - 23:48

Es exatamente como dices, José BCN. En cuanto a que "lo único es que no nos fusilan"......de momento y, no por falta de ganas sino porque la ley no se lo permite, de momento, tal es el odio y la sinrazón que acumulan.

#3.3 Alejandro, Villadecans, 24/09/2020 - 07:16

A ver José con Franco no se prohibió el catalán hay miles de pruebas que lo demuestran, pero de los que se inventan que la guerra civil fue una guerra España contra Cataluña, pues le va muy bien que se siga creyendo ese bulo, pero si quitas las penas de muerte, porque estos no pueden, en lo demás son iguales o peores que Franco

#3.4 Neferu, Barcelona, 24/09/2020 - 13:12

Después de leer lo que dice Alejandro en #5

y suponiendo que fuese cierto que por equivocación lo matasen sus propios camaradas, su padre sabiéndolo quisiese vengarse uniéndose a quienes luchaban contra los asesinos de su hijo. Nunca lo sabremos.

#2 Jvcs, Barcelona, 23/09/2020 - 20:08

Este afan de sacar las miserias humanas de la guerra civil, dan hastio.
Es bueno recordar , pero deben quedar en los libros de historia,no tiene sentido escarbar en un pasado tan trágico .
El hombre es el unico animal que tropieza en la misma piedra !

#1 Neferu, Barcelona, 23/09/2020 - 19:48

Seguramente esa debió ser su intención; congraciarse con el dictador por si tomaban represalias, nada infrecuente, para tener a salvo las vidas de los que quedaban. No seré yo quien diga algo en contra de su decisión, tal vez yo por mi familia hubiese hecho lo mismo.