Publicitat
Cultura · 23 de Setembre de 2011. 10:22h.

El personatge que "detestava els espanyols"

'La melancolia dels oficials', l'última obra de Bezsonoff, descriu la fi de l'Algèria francesa

El personatge que "detestava els espanyols"

Portada del llibre

El català és viu -i ben viu- a la Catalunya Nord gràcies a autors com Joan Daniel Bezsonoff (Perpinyà, 1963) o Joan Lluís Lluís. Bezsonoff acaba de publicar ara "La melancolia dels oficials", una novel·la ambientada en la guerra d'Algèria que comença amb una 'heretgia' adreçada al general De Gaulle: "Vós sou el pitjor canalla de tota  la història de França, el papa dels mentiders, l'emperador dels perjurs". Esperem, pel bé de la literatura catalana, que els francesos no el fiquin a la presó.

El protagonista -com el propi autor- és del Rosselló- i en l'obra s'hi poden trobar frases Made in Bezsonoff com: "Com que havia exclòs el suïcidi, havia de viure la manera més agradable possible" o "hauria degollat a sa mare amb un ganivet suís perquè li traguessin aquesta etiqueta infamant" juntament amb mots del país: "podrimener", "cavallar" o "maturranga" que els hauríem d'incorporar al català central.

Fins i tot traspua alguna de les obsessions del propi autor (sexual?: "Mai no he vist un cul com el seu"), sobre la condició humana ("Aquest policia ja no creia en la natura humana"), sobre el país ("va renegar quan va sentir parlar castellà. El cor detestava els espanyols") o familiars ("Hauria tingut una infantesa molt feliç si hagués pogut veure més el pare").

Però els lectors que esperen trobar una obra de caire autobiogràfic com "Una educació francesa", "Els taxistes del tsar" o "Un país de butxaca" s'equivoquen: és una obra de ficció sobre un món, l'Algèria francesa, que va desaparèixer aleshores.

L'escritpor Joan Daniel Bezsonoff -que col·labora també al diari El Periódico i a la revista El Temps- ha publicat també La presonera d’Alger i La guerra dels cornuts (traduït al francès), que va obtenir el Premi Just M. Casero 2003 i el premi Méditerranée 2004. També Les amnèsies de Déu (2006), guanyadora dels premis Crexells, Salambó i Maria Àngels Anglada. El blog seu bloc és http://mitrophane.vefblog.net/

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#11 josepxicot, Barcelona, 24/09/2011 - 20:51

A en David se l´hauria de preguntar si es conside
ra ciutada francès o no?.Al Rossellò es conside
ren ciutadans francesos i potser algú diu que la
seva naciò ès França i la seva (ès de boixos)pa
tria ès Catalunya.Bè en aquest cas,res a dir,ho
entec,molts confonen la Patria amb la Naciò.

#9 Kropotkin, Vic, 23/09/2011 - 19:42

Vaya, otro libro que casualmente pagamos con nuestros impuestos.

#8 Bezsonoff, Nils, 23/09/2011 - 19:41

4odiava els americans. Tampoc li agradaven els alemanys, els turcs, els armenis els portuguesos, els andorrans, els jueus, els asiàtics, els russos, els homosexuals, els mestres d?escola però, no havia nascut per fer-se amb tothom ' p 76
QUE QUEDI CLAR; no odio ningú...
DEJAD DE DECIR TONTERIAS

#7 Ramon, Barcelona, 23/09/2011 - 13:36

Sí, Emilio, en això estem!!!!!!
I...confio que sigui ben aviat, amb comentaris com els teus no es pot dir una altra cosa.

#7.1 Yusuf Malik, Al-Guaire, 23/09/2011 - 20:51

Onvre!!!, vienbenido de nuebo campió!!!

#5 ccc, bcn, 23/09/2011 - 12:43

detestar els espanyols, un comportament molt francés.

#5.1 Jordi Cano, BCN, 23/09/2011 - 15:43

Més que francès, català.