Cultura · 14 d'Agost de 2020. 10:53h.

El procés amb nom i cognoms

Els periodistes que han encoratjat un "populisme de classes mitjanes"

El procés amb nom i cognoms

L'historiador Josep Burgaya s'ha atrevit a posar nom i cognoms en el procés. Burgaya, doctor en història per la UAB i professor de la Universitat de Vic, acaba de publicar "Populisme i relat independentista a Catalunya Un peronisme de classes mitjanes? (El Viejo Topo).

La tesi principal de l'obra és que, en efecte, el procés ha estat un peronisme dirigit a les classes mitjanes per una elit governant per tapar altres problemes.

A base d'"un relat tancat, la visualització d'horitzons de progrés i emancipació, la identificació amic-enemic, el poder cohesionador de el victimisme, la construcció d'una relació imaginària, la creació de conceptes i llenguatge propi, l'ús mobilitzador de les xarxes socials i el rescurso a la posverdad" com adverteix en el mateix pròleg.

Però el mèrit de l'obra, entre d'altres, és que descriu el paper jugat pels mitjans de comunicació i el periodisme en el procés. "Per convertir determinats relats primer en hegemònic i després gairebé en únic es requereix posar a sou de manera directa o indirecta, a publicistes i comunicadors".

L'autor cita com "agitadors i propagandistes" a "Pilar Rahola, Francesc-Marc Álvaro, Agustí Colomines, Salvador Cardús, Joan B. Culla, Xavier Sala Martín, Pepe Antich".

També "Mònica Terribas, Jordi Basté, Toni Soler, Bed Oliu, Joan Josep Queralt, Ricard Ustrell, Cristina Puig". I finalment a "Toni Soler, filòsofs com Bernat Dedeu o Jordi Graupera, periodistes com Pilar Carracelas, Ferran Casas, Jordi Borràs o Enric Vila, agitadors com Eduard Voltas o inclassificables com Miquel Calçada".

L'autor, que també inclou a Rafael Ribó entre els pregoners de el procés, considera que "una de les víctimes principals d'aquest procés ha estat el periodisme, entès com una pràctica basada en la veritat, la professionalitat i l'equanimitat".

L'obra acaba amb un advertiment i afirma que el procés no és "un litigi de sobiranies entre Catauña i Espanya" sinó que ha provocat una "profunda divisió entre els ciutadans de Catalunya" que pot provocar "danys difícilment reparables". "No hi ha res pitjor -insisteix- que la una generació de polítics amb la predisposició de passar a la història".

82386-llibre.jpg

Publicitat
Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#32 Falta gent, Olala, 17/08/2020 - 16:59

Aquí falta totes les universitats públiques de Catalunya, els seus rectors i rectores, les càtedres, els staffs de les unis amb sous molt alts, que aixopluguen a periodistes que donen classe a les facultats de Conumicacio, els estudiants que arriben fanatitzats de la secundària, etc

#31 XMB, Barcelona, 15/08/2020 - 22:08

A ver cuándo sacan un juego de cartas o colección de cromos del prucés, supongo que los de las fotos irían todos en la sección de "Periodistas a sueldo del NOM'

#30 Frank, Madrid, 15/08/2020 - 17:25

A Los poderosos lobbys espa?oles que controlan el resto de Periodistas: la brunete mediatica les jode que aun Haya periodistas que no Hayan podido sobornar como estos y PPs como Podemos, por eso usan a sus chacales judiciales para ir a por ellos.

#29 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 15/08/2020 - 15:58

Jo seria partidari de fer un stand by constitucional i anar pensat en començar a treurali la pols a la guillotina.

Aixo seria com anar al dentista que nomes ho apreciem quan les doloroses peces corcades i irreparables han deixat de ser un greu problema.

Aquesta eficaç profilaxi no els hi va anar gens malament als notres veins del nord

#28 Blas de Pedo, Bcn, 15/08/2020 - 13:50

On és Paco Caja?
L' última vegada encara lluïa la seva pinta de pidolaire.
Escaient per cert ,és tan espanyol