El catedràtic d'Història del Pensament de la Universitat Complutense de Madrid. Javier Moreno acaba de publicar una biografia d'Alfons XIII (Galaxia Gutenberg, 592 pàgines, 25 euros), un dels monarques més controvertis de la història d'Espanya. Alfons XIII ja havia tingut altres aproximacions biogràfiques a càrrec de Javier Tusell (2012) o María Teresa Puga (2022).
Alfons XIII (Madrid 1886-Roma 1941) va ser rebut amb grans esperances després del seu accés al tron. En arribar a la majoria d'edat, el 1902, el van presentar com el salvador d'Espanya, com recorda l'editorial. Però tres dècades més tard, el 1931, va haver de partir a l'exili, escombrat pels republicans i entre acusacions de corrupció.
L'obra de Moreno Luzón aborda la seva figura des d'un punt de vista inèdit: el de les relacions entre monarquia i identitat nacional. Com altres monarques del seu temps, va adoptar el llenguatge del nacionalisme. Viatges, festes cortesanes i cerimònies massives van esquitxar la seva imatge pública.
“Encantador i irreflexiu” a les distàncies curtes, va interpretar múltiples papers: soldat valerós, aristòcrata a la moderna, esportista i dandi cosmopolita, diplomàtic o príncep humanitari.
Alfons XIII, però, mai no va acceptar un mer paper simbòlic i representatiu, sinó que va voler ser un rei actiu el que, a la llarga, li va costar la corona perquè va exercir fins al límit els seus poders constitucionals.
Va evolucionar d'un espanyolisme regeneracionista, compatible amb els projectes liberals, a posicions contrarevolucionàries que desconfiaven del Parlament i fonien Espanya amb la fe catòlica.
L'autor és especialista en història cultural de la política, ha publicat nombrosos treballs sobre el clientelisme, les eleccions i el Parlament, partits i idees liberals, nacionalisme, commemoracions i monarquia a l'Espanya contemporània.
Entre els seus llibres destaquen Romanones. Caciquisme i política liberal (1998), Restauració i dictadura (amb Ramón Villares, 2009), Els colors de la pàtria. Símbols nacionals a l'Espanya contemporània (amb Xosé M. Núñez Seixas, 2017) i Centenariomania. Commemoracions hispàniques i nacionalisme espanyol (2021).