Publicitat
Cultura · 19 de Desembre de 2008. 15:41h.

El repte pendent de la literatura catalana

Carod admet que els autors catalans encara no han penetrat al mercat anglès i als EUA

El repte pendent de la literatura catalana

El vicepresident del Govern conversant amb l'escriptora Maria Barbal (foto: Nicola Mesken)

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha parlat del "moment positiu” que viu la literatura catalana gràcies a la “innegable qualitat dels nostres autors”, i ha destacat, en la seva opinió, el paper determinant de l’Institut Ramon Llull com a “ambaixador de la cultura catalana” amb els esforços dedicats sobretot a la traducció i a través dels quals s’està aconseguint, tal com ha dit el director de l’IRL, entrar en nous mercats, com el turc, el grec o fins i tot l’anglès.

I és que a partir de les primeres traduccions a l’alemany que es van fer arran de la Fira de Frankfurt alguns editors anglesos s’han interessat per publicar l’obra dels autors catalans. És en aquest sentit que Josep-Lluís Carod-Rovira ha remarcat que ara el principal repte ha de ser “penetrar amb més força al mercat anglès i dels EUA, que no acostumen a ser mercats gaire oberts a traduir altres llengües”.

Per al vicepresident, “l’èxit editorial” és el millor indicador del bon moment que viu la literatura catalana. Maria Barbal ha venut 50.000 exemplars amb "Pedra de tartera" i ara l’editorial alemanya s’ha interessat per "País íntim". Jaume Cabré ha venut 40.000 exemplars de les "Veus de Pamano" en tapa dura, “més que en català i castellà junts”, i des del 15 d’octubre ha acumulat cinc edicions de butxaca i “ha anat escalant posicions en la llista de llibres més venuts fins a assolir la xifra de 100.000 exemplars”. Albert Sánchez Piñol va vendre 50.000 exemplars de "La pell freda" i ja en porta 25.000 de "Pandora al Congo". Altres quatre autors passen dels 10.000 exemplars i fins a 15 amb més de 2.000.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 Kropotkin, Vic, 20/12/2008 - 16:50

inma (springfield): ¿Naciste ayer? En la Cataluña nazionanista, practicamente todos los afectos al régimen viven de subvenciones, encargos de informes, enchufes o ayudas indirectas. Esto es un montaje nauseabundo que los politicos usan para sobrevivir...

#12 inma, springfield, 20/12/2008 - 14:10

Pues que yo sepa ninguno de los escritores que he citado vive de subvenciones, ni de la Generalitat ni del estado, y en la tele sólo se les ve cuando obtienen un premio, baten records de ventas, o promocionan su último libro (a cargo de sus editoriales)

#11 Kropotkin, Vic, 20/12/2008 - 13:58

Para acabar definitivamente con la literatura catalana, ya solo falta que Carod, Montilla, Saura y Benach empiecen a escribir y la Generalitat combre todas las copias para regalarlas a los subvencionados por Navidad.

#10 F.M, Lleida, 20/12/2008 - 08:03

Si subvencionem una nova descoberta d'Amèrica, igual la recolonitzem en català. Potser serà més barat que editar llibres a Turquia i comprar-los després per fer pujar l'índex de vendes.

#9 miquel, bcn, 19/12/2008 - 23:44

Inma: afavoreix als autors que Espanya no reconeix perquè no escriuen en espanyol.Es el cas de Sanchez-Pinyol i la seva "Pell freda" traduïda fins i tot al rus i èxit de vendes a Europa.I també de Cabré,Monzó...Espanya només promociona espanyol