El Govern català ha passat de puntetes durant sobre la commemoració de la Guerra del Francès malgrat l'impacte que va tenir a Catalunya i la seva durada (1808-1814). Napoleó, de fet, va arribar a annexionar el Principat a França (1812) dos anys després de la fi del seu imperi.
La Guerra del Francès resulta una guerra 'incòmoda' per al sobiranisme català i sempre ha arrossegat 'mala fama' a diferències Guerra dels Segadors o la Guerra del 1714. El govern de la Comunitat de Madrid, en mans del PP, va celebrar en canvi l'alçament del 2 de Mayo. La premsa de Madrid, sobretot la més propera al PP però també El País, també va dedicar molt de espai a l'efemèride.
La indiferència del Govern català per la Guerra del Frandès contrasta, en canvi, amb totes commemoracions històriques i culturals que l’executiu promourà enguany, segons va aprovar el passat 12 de gener: El 150è aniversari del naixement i el centenari del poeta Joan Maragall. El centenari del naixement i cinquantenari de la mort de l'historiador Vicens Vives. Els 600 anys de la mort de Martí I l’Humà. Els 850 anys de la fundació de Santes Creus. Els 500 anys del naixement de Sant Francesc de Borja. El Centenari del naixement de l’escriptor Màrius Torres. I finalment el cinquantenari del “retrobament” entre Catalunya i l’Alguer.
El Govern va assegurar també aleshores que "continuen vigents les commemoracions aprovades en anys anteriors, com els 200 anys de la Guerra del Francès i l’ Any Albèniz (2009-2010)", però e-notícies no ha aconseguit esbrinar des de llavors quins són els actes organitzats per la Generalitat per a commemorar el conflicte que va enfrontar catalans contra francesos.
A pregunta d'aquest diari, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va afirmar dues setmanes després, en roda de premsa celebrada a Palau el 26 de gener que s'havien organitzat algunes "jornades universitàries". Malgrat la petició d'e-notícies, el gabinet de premsa del Departament de Vicepresidència -encapçalat per Ester Sardans- no ha aportat més dades des de llavors.
Fonts oficials del Departament de Vicepresidència han explicat finalment que "s’han programat des de conferències, fins a exposicions, projeccions cinematogràfiques o publicacions de material divulgatiu i de recerca". L'acte central de commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès va tenir lloc el 28 d’abril del 2008 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb la conferència sobre les claus interpretatives de la guerra a càrrec de l’historiador Lluís M. de Puig.
El Departament d’Educació ha elaborat materials didàctics sobre la guerra dirigits a estudiants d’educació secundària obligatòria i de batxillerat que i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa una guia turística sobre la Guerra del Francès. El 2010 es subvencionarà, d'altra banda "l’edició de llibres sobre la Guerra del Francès que es presentin a la corresponent convocatòria i es col·laborarà i es donarà suport als actes que està organitzant l’Ajuntament de Tarragona per commemorar l’efemèride", segons les esmentades fonts.
Article de Xavier Rius: "Guerra del Francès o de la Independència?"
