Publicitat
Cultura · 25 de Novembre de 2009. 09:25h.

El triomf del catanyol

El filòleg Pau Vidal alerta sobre els cent mots catalans en "perill d'extinció"

El triomf del catanyol

Títol del llibre

Avenir-se, badoc, balder, barrabassada ... i així fins a cent mots en català que el filòleg Pau Vidal (Barcelona, 1967) considera que estan "en perill d'extinció". L'autor -que fa també els mots encreuats del diari 'El País'- ha publicat precisament 'En perill d'extinció. Cent paraules catalanes per salvar' (La Butxaca).

"Ningú sembla gosar dir en veu alta -adverteix al pròleg- que el català que ara es parla, per dir-ho a la pitarresca, és un híbrid cada dia més espanyolitzat". "El mal no es redueix, no cal dir-ho, als barbarismes. Té a veure amb al sintaxi (l'estructura de les frases), la fonètica (la manera de pronunciar) i en general amb tots els aspectes que fan que un idioma tingui entitat pròpia", afegeix.

També es queixa que "hi ha molts mots que gaudeixen de relativa salut (rai, fotimer, fer via ...), però que el jovent, especialment el jovent de ciutat, no està incorporant al seu repertori".

Entre els mots o expressions en risc d'extinció hi ha també, en opinió de l'autor, "dèria", "empatollar-se", "enguany", "ensumar", "enteniment", "galdós", "martingales", "nyicris" o "paio" en procés de defunció per culpa de "tio". Fins i tot els quarts per "la presumpta dificultat d'aprendre el sistema català de dir l'hora que no és sinó una excusa de mal pagador".

Pau Vidal (Barcelona, 1967) fa de traductor. També és autor dels mots encreuats del diari 'El País'. Ha traduït Tabucchi, Camilleri i Erri de Luca i ha publicat un assaig humorístic, 'El parevostre' (2000). Amb la seva primera novel·la, 'Homeless', va guanyar el premi Documenta 2002. Ha publicat 'Els 100 millors crucigrames amb enigma' amb Màrius Serra. Actualment treballa al programa 'Joc de Paraules' de BTV i fa la secció Vidàliques a 'El cafè de la república', de Catalunya Ràdio.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#20 Fran, Llinars, 26/11/2009 - 18:41

Desde quan al catalanisme l´importa aixo?ja el quimic Pompeu Fabra es va carregar un munt d paraules i mots dl catala d llavors x inventar-se´n 1 serie d paraules sense cap ni peus.X sort amb molts pobles catalans encara mantenen el seu parlar no reglat.

#19 en Cabat, BCN, 25/11/2009 - 20:20

Va ser en Pau Vidal qui va inventar la paraula "tevetresenc" per a definir l'estandard xava del català actual. Em sembla que a la novel-la que no esmenteu "Aiguabruta". Crec que el catanyol és el més gran enemic del català, no el castellà.

#18 Papaflesa, Marianske Lazne, 25/11/2009 - 18:29

juan, en canvi al teu país mai es parla de la salud de l'espanyol. au xato, a fer la mà.

#17 Juan, Barna, 25/11/2009 - 16:54

Es significativo lo de este filólogo junto con los que opinan parecido a él, cuando estamos viendo como se está agrietando la sociedad catalana por problemas de comunicación, esta gente se preocupan por la ortodoxia de su idioma.

#16 xiu, Barcelona, 25/11/2009 - 16:17

Ya diu el lema: "Divideix i guanyaràs". Això és el que volen fer els que odien Catalunya i el català. El problema hi serà sempre excepte si ens maten a tots. Hi ha molts que en tenen ganes.