Publicitat
Cultura · 20 de Març de 2009. 13:23h.

El tripartit no balla la sardana de CiU

La federació vol que esdevingui "Dansa Nacional de Catalunya" i el Govern ho atura

El tripartit no balla la sardana de CiU

Una sardana

La diputada de CiU, Glòria Renom, va presentar el passat 18 de novembre de 2008, una proposta de resolució al Parlament, en la qual s'instava el Govern a "fer ús de les competències exclusives que li atorga l'Estatut sobre el marc simbòlic de Catalunya i declarar la sardana Dansa Nacional". Tal com ha explicat Renom, "els articles 127 i 167 de l'Estatut, pel que fa al desplegament regulador de les diverses expressions del marc simbòlic de Catalunya, i l'apartat 5 de l'article 8 en referència als símbols nacionals, permeten definir la sardana com a Dansa Nacional de Catalunya".

Però, si bé aquesta proposta va ser registrada al Parlament fa 4 mesos, "encara no s'ha debatut en Comissió". Tal com ha explicat Glòria Renom, "els grups parlamentaris varen demanar pròrrogues per presentar esmenes, però en realitat no n'han presentat cap. Ara, un cop esgotada aquesta via, esperàvem que la nostra proposta es debatés en la propera reunió de la Comissió, el dia 25 de març, però això tampoc serà així".

Segons la diputada nacionalista, "el Tripartit està bloquejant el debat de la nostra iniciativa, i només puc interpretar que no tenen intenció de donar suport a la petició que la sardana sigui dansa nacional de Catalunya". "La sardana ha estat històricament, un símbol d'identificació i és una de les poques manifestacions dansades de la nostra cultura popular que, d'una manera regular i quotidiana, té arrelament a la majoria de pobles i ciutats de Catalunya", afegeix.

Glòria Renom ha recordat que "juntament amb la Federació Sardanista de Catalunya, hem portat la proposta que la sardana sigui declarada institucionalment com a dansa nacional de Catalunya, als ajuntaments". S'ha fet arribar als grups municipals de CiU d'arreu de Catalunya una Moció en aquets sentit, i "de moment, prop de 200 consistoris catalans ja s'hi han adherit a aquesta campanya i han aprovat la Moció presentada per CiU en Ple" ha explicat Renom. Per això, considera que "cal fer el pas definitiu per donar a la sardana el caràcter de dansa nacional que mereix i restablir el deute de reconeixement institucional que el país té vers la nostra dansa".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Fran, Llinars, 20/03/2009 - 19:51

No se de q us queixeu,ja deurieu saber que el tripartit nomes sap ballar el ball de la poltrona.JOAN,anticatalanista es pot ser,el q no es pot ser es anticatala.No confonguis.

#2 joan, manresa, 20/03/2009 - 18:40

Es continua amb la arrancament de la crosta nacionalista...,lleguint aquesta noticia,sens possen els pels de punta...Com és pot ser tan anticatalanista..??Quant d'odi i rancuria..¿ Que volen dons..?..Las sevillanas o el fandango..? Quins c.....s.Verg

#1 Quim, Premià, 20/03/2009 - 17:10

La sardana es la dansa nacional tant si es vol com si no es vol. Els socialistes prefereixen la rumba perquè sinó, no els vota ni son pare.