Cultura · 26 de Juny de 2012. 08:36h.

El xoc de civilitzacions, en reportatge

El periodista Arturo San Agustín descriu la difícil convivència entre cristianisme i islamisme a l'actual Turquia

El xoc de civilitzacions, en reportatge

Presentació del llibre del periodista, Arturo San Agustín

Si Samuel Huntington, l'autor de la teoria del xoc de civilitzacions, hagués estat periodista hagués escrit un llibre com el que acaba de publicar ara Arturo San Agustín (Barcelona, 1949): "En Tarso ya no suenan las campanas" (Ediciones Khaf) una crònica periodística sobre la difícil 'convivència' entre cristianisme i islamisme arran d'un recent viatge de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, a l'actual Turquia. El llibre va ser presentat aquest dijous a la llibreria La Capona de Tarragona de la mà del periodista Rafael Nadal, darrer Premi Pla de literatura.

Nadal va definir San Agustín com "el millor escriptor català en llengua castellana" perquè és "un prosista eficaç i directe". "Fa temps -va afegir- que la millor literatura està als llibres de cròniques periodístiques".

San Agustín, per la seva banda -que ja va publicar 'Un perro verde entre los jóvenes del Papa', també de temàtica religiosa- ha explicat que "els mitjans de comunicació no parlem mai dels cristians morts" i que "des de diumenge penso molt en Egipte, sobretot en els cristians egipcis". Ja veurem què passarà a Egipte".

El llibre -de 246 planes- consta en realitat de tres parts: una sobre Turquia, una altra sobre Roma -durant la beatificació de Joan Pau II- i la darrera sobre Tarragona. "Joan Pau II em cau bé -va afirmar San Agustín durant la presentació-, però Benet XVI és més intel·lectual".

Però també hi surten exespies de l'MI-5 o del Mossad alhora que recorda que, a l'Europa medieval, les tres plagues eren "las langostas, la peste y los turcos". Rafael Nadal va fer de contrapès en aquesta ocasió i va explicar que, durant un viatge al Mont Athos també amb Arturo San Agustín, es van adonar de la mala imatge que havien deixat els Almogàvers al país.

"Dels 120 monestirs que hi havia aleshores en van quedar 22, que són els que hi ha ara", va explicar. "I quan els nens petits no volen anar a dormir, diuen que vindrà l'home el sac, que és català".

Arturo San Agustín tampoc no va desaprofitar l'oportunitat de criticar l'anticlericalisme. "El meu pare, que era anarquista, deia que en aquest país, quan no sabem què fer, ens mengem un capellà". "Ficar-se amb l'Església surt de franc", va insistir perquè "sovint confonen la jerarquia eclesiàstica amb l'Església".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Íñigo, San Fernando, 26/06/2012 - 22:03

Desde hace 50 años ya no hay cristianos en Turquía. En el Líbano eran de la mitad de la población; hoy en día son sólo el 30%. Los de Palestina están desapareciendo. Los de Iraq están a la estampida. Ahora les toca a los cristianos sirios y egipcios. Es maravilloso el mundo en el q vivimos...

#2 fells, barcelona, 26/06/2012 - 12:51

Cal recordar, imperiosament, que els musulmans, a Turquia, son els invasors. Els cristians hi son des de fa 2.000 anys. Els musulmans, des de fa 500.

#1 Tomppa, Sabadell, 26/06/2012 - 09:37

Cap isme es compatible amb altres ismes si no es la radicalisme. Problema no es religió si mala educació i imposibilitat a aplicar que has aprés a vida real. Espanya no es gaire diferent que països ràdicals, a Espanya encara existeix escoles religiosos com fa milers d'anys!