Cultura · 9 d'Octubre de 2012. 14:21h.

"Els catalans no tenim mania al castellà"

Sánchez Piñol, que publica 'Victus', afirma que "el 1714 hauria de ser com el Far West per als americans"

L'escriptor Albert Sánchez Piñol ha justificat l'ús del castellà -fins ara tots el llibres els havia fet en català- en la seva nova novel·la Victus. Barcelona 1714 (La Campana) per què considera que això servirà per tombar les tesis d'aquells que diuen que els catalans tenen "mania al castellà". Tot i això, el llibre també es publicarà en català i, de moment, es traduirà al rus, a l'alemany, a l'holandès i al francès.

En la roda de premsa de presentació de l'obra històrica que se situa a inicis del segle XVIII i narra la Guerra de Successió a través d’un jove barceloní, Martí Zuviría; el novel·lista ha manifestat que "tot i que no ho vaig fer amb aquesta voluntat" això servirà per rebatre "els que diuen que els catalans es carregaran el castellà". En aquest sentit, creu que els que defensen aquesta postura, que ell no comparteix, hauran d'explicar que "com és que una novel·la sobre un tema tan simbòlic com el 1714 s'ha escrit en castellà".

Tot i això, Sánchez Piñol ha revelat que es va passar al castellà per "factors de la creativitat". "La vaig començar en català, gairebé 100 pàgines, però si no funciona no funciona. No sé per què no funcionava" i, en aquest sentit, ha afegit que "vaig provar la primera pàgina en castellà i va funcionar".

L'escriptor ha manifestat que "entenc que pot decebre i crear una certa tristor a molta gent" però "jo no puc fer-hi res". "Aquesta concepció meva de la creativitat em diu que t'has de deixar anar. No pots racionalitzar l'irracional". També ha dit que l'ús del castellà li va servir per "allunyar-se una mica dels fets" i evitar caure en el romanticisme.

Sánchez Piñol creu que el 1714 per als catalans "hauria de ser com el Far West per als americans" i lamenta que a Catalunya hi ha molta gent que no sap el que va passar. "Imagina't allà", ha afegit referint-se a Madrid. "El 1714 hauria de ser un gènere literari", ha exposat.

Finalment, el novel·lista ha manifestat el desig de continuar una "sèrie de fils" que no ha tractat en llibres posteriors tot i que es vol donar un temps, ja que ha estat treballant en Victus més de 10 anys. Per la seva part, l'editorial ha anunciat que penjarà els capítols que han quedat descartats per al llibre en la seva web.

Sánchez Piñol, a la seu de l'editorial La Campana
Publicitat
Publicitat

51 Comentaris

Publicitat
#26 otilio, odena, 10/10/2012 - 19:31

Mohammed el independentismo catalan tendria que reconocer tus meritos y concederte la cruz de san jorge.

#25 Alan, Barcelona, 10/10/2012 - 07:26

Manía no, tirria, envidia y odio es lo que tenéis . Es tio escribe ahora en en español porque seguro se quedó sin subvenció y vuelve a la realidad que es que los libros se tienen que vender no subvencionar, imprimir y almacenar en los sotanos de TNC poruqe no venden ni tres..

#24 Jordi Romaguera, L´Hospitalet, 10/10/2012 - 00:05

Parli per vostè. Jo sí que li tinc i molt!. Es nota que vostè no va patir el franquisme en la pròpia carn. Doncs si hagués viscut l´escola franquista tal vegada pensaria diferent. O potser no. Ja li hauria anat bé la feina feta pels criminals espanyols. D´entrada, ja no compraré el seu llibre.

#23 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 10/10/2012 - 00:02

Esto del "far-west" lo dice porque a los castellanoparlantes les queda el papel de los apaches en esta "pelicula"??? Considerados extranjeros en su tierra y obligados a asimilarse a la cultura dominante???

#23.1 Max, Barcelona, 10/10/2012 - 10:09

S'ensenya català en més universitats d'Alemanya que d'Espanya, aquest és el respecte a la diversitat lingüística que han tingut els diversos governs espanyols. Que aquesta regulació estigui recollida a la Constitució és un fet històric propi de la cojuntura del moment però Espanya no s'ha cregut...

#23.2 Mohammed Abdullah , Ceuta (España), 10/10/2012 - 11:12

Antes de decir alguna tonteria es mejor documentarse, 19 centros del instituto Cervantes imparten clases de catalán por todo el mundo... sabe cuantos centros del Instituto Ramon Llul imparten clases de castellano?

Pues eso vaya a tomarle el pelo a quien se lo deje tomar.

#22 Eks, Barcelona, 09/10/2012 - 23:26

No que va, no tienen manía, lo único que pretenden es que desaparezca, pero manía, ninguna.