Publicitat
Cultura · 13 de Setembre de 2020. 20:54h.

Els catalans van jurar fidelitat a Felip V

Historiadors de Catalunya acusa la burgesia catalana d'enriquir-se amb la guerra

Els catalans van jurar fidelitat a Felip V

Historiadors de Catalunya ha publicat una sèrie de set vídeos titulats 'La guerra de successió a Catalunya. Una visió crítica', on es desmitifiquen arguments emprats per l'independentisme i s'explica que els catalans "van reconèixer la sobirania del Rei Felip" i que "no hi va cap aixecament català contra els borbons". L'associació d'historiadors també assenyala que la burgesia catalana volia mantenir el conflicte bèl·lic perquè s'havien lucrat amb el negoci de la guerra venent béns a l'Exèrcit.

En el primer vídeo, l'associació d'historiadors exposa que la Guerra de Successió va ser un conflicte purament dinàstic, entre Borbons i Àustries, després de la mort de Carles II i destaca que es va "reconèixer la sobirania del Rei Felip, i, a canvi, se'ls hi van concedir privilegis".

L'entitat destaca que la burgesia catalana s'havia enriquit amb el negoci de la guerra, subministrant béns a l'Exèrcit i, en acabar-se la guerra, van "organitzar un partit austriacista a Catalunya".

"Algunes de les famílies catalanes més importants s'havien enriquit subministrant béns a l'Exèrcit, en arribar la pau, es van acabar els contractes. Els Feliu de la Penya, els Dalmau, els Dalmases, serien algunes d'aquestes famílies que van començar a organitzar un partit austriacista a Catalunya" exposen els historiadors.

Historiadors de Catalunya també detallen que la Guerra de Successió va ser conseqüència de l'interès d'un grup aliè a les institucions catalanes, que van contactar amb els anglesos i que van conspirar per portar la guerra al Principat -els pactes de Gènova-, recolzades per rebels de Vic i per famílies proveïdores de l'Exèrcit. Això, actuant al marge de les institucions.

Quan els aliats anglesos i holandesos van desembarcar a Catalunya en compliment dels pactes de Gènova, no van apreciar cap alçament dels catalans a favor de Carles d'Àustria. "En contra del pactat, no hi ha ni rastre dels 6.000 voluntaris catalans" explica l'associació d'historiadors.

"El Rei Carles va anunciar la seva arribada als alcaldes indicant-los que havien de cridar a sometent i anar al seu costat, ningú respon, el suposat aixecament català contra els borbons no es produeix" expliquen. A l'últim moment, el virrei va obligar un grup a alçar-se per defensar Carles II. Sota coaccions, un grup d'austriacistes van recórrer pobles i van cridar a sometent, però Lleida i Cervera van mostrar força resistència.

Publicitat
Publicitat

44 Comentaris

Publicitat
#23 Gerard de sarria, Sarria , 15/09/2020 - 17:25

I Felip V a les Constitucions Catalanes. No us oblideu D això. El Borbó, sense el vist i plau dels Catalans no podia ser rei dels Catalans. Això sí.. Era rei dels castellans...

#23.1 VRaptor, Alicante, 13/11/2020 - 23:30

#23

Con mis respetos, Gerard de Sarriá, no tienes pajolera idea de historia. Felipe V va a presentarse a las Cortes Catalanas como Rey de España, antes lo hizo con Navarra y las Vascongada, que si mantienen sus leyes y privilegios, lo mismo consiguieron las Cortes Catalanas, pero por traición perdieron. El despegue económico empieza ahí, en 1714

#22 Luigi , Tabarnia, 14/09/2020 - 17:49

El Principado era uno de los territorios con leyes propias de la Corona de Aragon . Al ponerse el Principado de Cataluña al lado de los austracistas, se rompíó la obligación de que el rey respetase las leyes catalanas que había jurado en sus Cortes. Pero que esperaban!! Lo que no derogó FV fue el derecho civil catalán, esto se olvida.

#21 Onofre de Dip, Barcelona, 14/09/2020 - 17:39

Sobre Felipe V:
Desde una perspectiva constitucionalista:
"FELIPE V Y LOS ESPAÑOLES. UNA VISIÓN PERIFÉRICA DEL PROBLEMA DE ESPAÑA." R. García Cárcel. 2002. 350 páginas.
Desde una perspectiva nacionalista pero de gran rigor científico:
"ELS CATALANS i FELIP V. DE LA CONSPIRACIÓ A LA REVOLTA (1700-1705)." J. Albareda. 1993. 352 págs.

#20 Very, a, 14/09/2020 - 16:09

La frontera más antigua de Europa es la hispano-francesa, Tratado de los Pirineos de 1640, desde entonces todas las demás lindes entre paises han sufrido alteraciones. En aquel Tratado los firmantes son el Reino de España y de Francia. Entonces ya existía España? Algo había...

#19 Joanet, Bcn, 14/09/2020 - 15:58

Catalunya és una nació. Espanya no. Espanya és una estat. La prova és que si a Espanya avui li treus l’estat, demà ja no existeix. En canvi a Catalunya li van treure l’estat fa 300 anys i avui encara existeix com a nació.

#19.1 Decebut, bcn (tbn), 14/09/2020 - 21:43

Una nació és un estat i un estat és una nació.

La resta són sofismes interessats i fer volar coloms.

#19.2 VRaptor, Alicante, 13/11/2020 - 23:39

#19

I xeeeeee, Ioanet, deixa de llegir al Cucurull i no feras mes el borinot. Pren-te una orxateta, xiquet.