Publicitat
Cultura · 8 de Febrer de 2017. 18:48h.

‘Els Mossos que van salvar Montserrat’

Un llibre descriu la intervenció de la Policia de la Generalitat durant la Guerra Civil

‘Els Mossos que van salvar Montserrat’

Maria Cinta Castelló, amb Jordi Jané i Josep Lluís Trapero (Foto: Departament d'Interior)

L’escriptora Maria Cinta Castelló ha presentat el llibre ‘Els Mossos que van salvar Montserrat’, una obra que relata les vivències del mosso Ramón Castelló i Hierro -pare de l’autora- i la seva família des de principis del segle XX fins a la postguerra. El llibre també narra com els Mossos d’Esquadra van protegir les persones i el patrimoni històric-artístic català del Monestir de Montserrat durant la Guerra Civil.

La custòdia i protecció del Monestir i les seves dependències, així com les obres d’art allà conservades, la protecció del tresor de la República o les estades dels presidents Companys, Azaña o Negrín són alguns dels exemples de les vivències que explica Cinta Castelló a la seva obra, amb la qual pretén fer “un reconeixement especial a aquells homes valents i anònims” que van dedicar-se a salvaguardar les llibertats, les vides dels monjos i el patrimoni de Catalunya.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha destacat que “amb aquest llibre l’autora dignifica a la seva família, al seu pare, i al cos de Mossos d’Esquadra”. “És un gran llibre, amè, proper, i amb un to i sentiment de la seva autora que aflora el que va ser una etapa important dels Mossos d’Esquadra”, ha conclòs. El conseller també ha explicat que actualment la Policia de la Generalitat compta amb un servei presencial i diari al Monestir.

Per la seva banda, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha remarcat que “aquest llibre incrementa l’escassa bibliografia existent sobre el cos Mossos d’Esquadra durant la Guerra Civil, alhora que ens permet conèixer les tasques i funcions dels seus membres durant aquest anys”.

El pare Abat de Montserrat, Pare Josep M. Soler, ha afirmat que la presència dels mossos a Montserrat durant la Guerra Civil “ha estat poc estudiada i poc difosa, i és d’agrair que aquest llibre ens doni una informació de primera mà”. També ha destacat “l’alta valoració” que des de Montserrat fan de la tasca d’aquells 14 mossos que van lluitar per salvaguardar la vida dels monjos i el patrimoni històric i artístic.

1 Comentaris

Publicitat
#1 botifler1914, Sinitaca, 09/02/2017 - 11:28

Es cierto que salvaron el monasterio, pero por los monjes no hicieron demasiado. Era tiempos difíciles para todos, pero la Generalitat se ocupó más del simbolo catala´n y sus tesoros que de salvar la vida de las personas y lo digo con conocimiento de causa. Heroes más bien pocos.