Publicitat
Cultura · 31 de Gener de 2011. 16:42h.

Els nens robats durant el franquisme

Un documental prova com el règim va permetre l’apropiació de nens i adopcions irregulars

Els nens robats durant el franquisme

Una imatge del documental

Centenars de persones han denunciat la “desaparició” del seu fill acabat de néixer als anys 60 i 70. Seguint aquest fil, Montse Armengou i Ricard Belis, autors d’'Els nens perduts del franquisme', han realitzat el documetal 'Torneu-me el fill!', que prova com el règim franquista va permetre l’apropiació de nens i les adopcions irregulars. La cinta s'emet aquest dimecres, 2 de febrer, a les 21.50 a TV3.

El documetal és "un relat esfereïdor de nens robats durant el franquisme, de mares i de fills que esperen veritat i justícia". Montse Armengou ha explicat que aquest documental és fill d’'Els nens perduts del franquisme'. “En aquella ocasió es demostrava que centenars de criatures van ser robades durant el règim franquista i ens vàrem centrar en la subtracció de nens com a eina política".

“Ara, en aquest nou treball, se’n parla “com a eina de repressió contra mares solteres” a qui se’ls sostreien les criatures, fets que s’acabaven convertint “en un robatori, en un negoci, en un tràfic de nadons”. El treball d’investigació “ha durat nou mesos i hem treballat amb 200 casos”.

Segons Armengou: “no estem parlant d’un crim polític, però pensem que la implicació del franquisme és clara. Sabien que tenien carta blanca per actuar sense impunitat”. Ha assegurat que uns dels reptes que han tingut a l’hora de tirar endavant el projecte ha estat convèncer a participar-hi moltes mares que “encara continuen amb l’empremta de l’escarni que suposava ser mare soltera”.
 
Formalment, el documental té dos pilars, ha dit Ricard Belis: “el testimoni de mares a qui han pres els fills o fills que busquen les mares, i un treball d’investigació que s’ha il·lustrat amb imatges reconstruïdes perquè era la millor manera d’explicar-ho, a causa que les imatges de l’època només mostraven centres i mares feliços”
 
Arran de la demanda col·lectiva presentada a la Fiscalia General de l'Estat per l'Associació Nacional d'Afectats per Adopcions, en què se sol·licita l'obertura d'una investigació penal a nivell nacional sobre els seus casos, Montse Armengou diu: “s’han destapat els fantasmes en moltes famílies. Indaguen i no hi ha registres, no hi ha històries clíniques de les mares...”.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 madalena, madrid, 04/04/2013 - 08:28

hola chicos, un dia de primavera, nacio mi hermana llamada ensaimada, me separaron de ella por causas ilogicas, si me ayudais a encontrarla me provocariais una gran y amistosa alegria! ;)
un besito chicos.madalena.

#6 XAVIER ROVIRA, sant feliu de guixols, 01/02/2011 - 17:01

convençuda de que les seves fiilles eran vives, pero ( ai l'as) no li varem fer cas per que ens semblava descabellat.........ara que ja es morta ens panedim de obrar tant a la lleugera.....ajude-nos a calamar la consciencia.
gracies

#5 XAVIER ROVIRA, sant feliu de guixols, 01/02/2011 - 16:58

els pares de les nenes tenien tots els perfils necessaris per a esser robats, republicans, joves, poca empenta i poca cultura i cap contacte a on calia, si sumem que era el primer part....ja ho tenim tot de cara....la mare de les nenes va manifestar repetides vegades que estava (segueixo)

#4 xavier, sant feliu de guixols, 01/02/2011 - 16:53

estem buscant dues bessones, que varen neixer el 25/12/ del 1950 o 1951, a la lactancia de la gran via. varen dir que eren mortes pero ningu va veure els cossos....si algu ens pot ajudar o donar-nos una sortida , deixarem d'angoixar-nos

#3 historiador, barcelona, 01/02/2011 - 10:55

home, fa 40 anys a molts països quedar-se prenyada era una putada.

això de robar-los, però, és lleig.

ara bé, el nostre progressisme advoca per matar-los amb barra lliure d'avortament sense fronteres.

caldria preguntar-los si preferirien ser morts.