Cultura · 19 de Desembre de 2008. 19:46h.

Els onze apòstols de la cultura catalana

Montilla proposa els candidats al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

Els onze apòstols de la cultura catalana

Xavier Bru de Sala, probable president del Consell Nacional de la Cultura, i un dels autors del llibre "L'endemà de la independència", durant l'acte de presentació de l'obra

El president de la Generalitat, José Montilla, ha traslladat al Parlament la proposta dels onze membres que hauran d’integrar el plenari del nou Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya. Es tracta de professionals vinculats a diferents àmbits del món cultura, de solvència contrastada i amb una dilatada experiència en la gestió. Els nomenaments hauran de ser ratificats en el ple del Parlament del final de gener de 2009. Un cop aprovada la llista, correspondrà al cap del Govern nomenar-ne el president, tal com fixa la llei, després d’escoltar l’opinió dels membres del Consell.
 
Les persones proposades per formar part del Plenari són les següents: el filòsof i crític d’art Xavier Antich, l’arquitecte i activista del disseny Juli Capella, l’escriptor i crític Jordi Coca, l’humanista i traductor Manel Forcano, la galerista Chantal Grande, l’advocat Francesc Guardans i Cambó, l’actriu i directora Sílvia Munt, la gestora cultural i d’art emergent Marta Oliveras i Tortosa, la crítica d’art Pilar Parcerisas, la realitzadora Rosa Vergés i l’intel·lectual Xavier Bru de Sala, que probablement serà proposat com a president.

El Consell organitzarà la política de suport i promoció de la creació artística i cultural, col·laborarà en l’ordenament de la política cultural pel que fa a la creació artística i vetllarà pel desenvolupament de l’activitat cultural. El Consell ha d’integrar la cultura, la ciència, la tecnologia i les humanitats des d’una perspectiva de transversalitat, interdisciplinarietat i diversitat.

Entre les principals funcions del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts es troben: decidir sobre el suport a creadors i a entitats respecte a la promoció, el foment, la difusió i la projecció de la creació artística, d’acord amb el contracte programa del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i el Programa marc de cultura del Govern; elaborar l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya; concedir els premis nacionals de Cultura de la Generalitat; afavorir el diàleg entre el món de la creació i la Generalitat; informar el Govern i el Parlament sobre l’estat de l’educació en la cultura i, especialment, de l’ensenyament de les professions vinculades a la cultura; emetre els informes preceptius sobre el nomenament dels responsables dels equipaments culturals dedicats específicament a la creació artística que corresponguin al Govern, i fomentar la col·laboració i les actuacions conjuntes en l’àmbit cultural amb institucions i entitats dels diferents territoris de parla i de cultura catalanes.

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#26 Eduard Tàpies, Manresa, 12/01/2009 - 12:15

Bru de Sala faria bé d'explicar i aclarir quan a principis dels 90 ocupant la Direcció General de Cultura de la Generalitat de govern convergent, va exercir censura i prohibició amb l'espectacle Casting. Qui dirigirà el Teatre Nacional de Catalunya

#25 Toni Manero, Barcelona, 22/12/2008 - 08:54

Hi ha homes, dones i també la quota gai, que s'ha tornat obligatòria. A Bru de Sala li ha costat cinc anys d'adulacions a La Vanguardia i finalment ho ha aconseguit.

#24 Ramon, Barcelona, 21/12/2008 - 12:38

Molt oberts, molt oberts, no sé què dir-te. Dies enrere vaig veure una entrevista al Capella i només parlava d'Espanya. Espanya a cada frase. Sempre Espanya. Espanya cap aquí, Espanya cap allà. Semblava un telenotícies de la TV3 del Tripartit!

#23 Ramon, Tarrega, 21/12/2008 - 12:21

En Bru de Sala es un dels millors gestors culturals que podem tenir . Esta fora de l'orbita del tripartit amb el que será independent. La resta dels membres son els gestors culturals millors de Catalunya, per aquí si que anem be.

#22 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 21/12/2008 - 10:42

La cultura és important, i aquestes persones faran un bon paper, perquè són professionals d'alçada i amb criteris molt oberts i moderns. Titllar al món de la cultura de subvencionat només es pot fer des d'una mentalitat franquista i mesquina.