El politòleg Gabriel Colomer ha afirmat, durant la presentació del llibre La función política del Barça, que “la societat catalana no és el 75% independentista perquè sinó ja faria anys que ho som”. Colomer també ha explicat que el Barça sempre ha estat un espai integrador: “aquelles persones que es volien integrar es feien barcelonistes i els que no, de l’Espanyol”, ha sentenciat.
Al llarg del seu discurs ha mantingut un to irònic i provocador tot afirmant que “mentre ens anem preocupant pels 17,14 metres que farà el pal, que aguantarà la bandera catalana, vol dir que anem bé”. El professor de la UAB ha insistit que “el Barça ha deixat de ser victimista però els catalans, no” malgrat que el club esportiu sempre ha estat “un reflex de la societat catalana”.
A la presentació també hi han intervingut el periodista i professor, Toni Aira, qui ha explicat que el dia que Laporta va guanyar les eleccions “cantava in, in de, in-de-pen-dèn-ci-a embolicat amb una estelada” i que en cap moment no se n’amagava i ha insistit que “tots els polítics durant la campanya electoral volien fer-se una foto amb Laporta, des de Maragall fins a Mas”. Els germans De Carreras, fills de l’expresident del Barça Narcís de Carreras, han assegurat que “el Barça no és partidista” i han recordat que “el poder sempre vol estar a la llotja perquè tothom el vegi”
Finalment, l’autor del llibre Ramon Miravitllas, ha explicat que “el llibre és un assaig polític, una crònica social i esportiva”. Ha acabat fent una comparació: “el Barça és Oleguer i Urdangarin, Nuñez i l’Elefant Blau o Di Stefano i Messi”.