Cultura · 16 de Desembre de 2011. 09:30h.

"Els serveis d'intel·ligència espanyols han actuat contra ERC"

L'autor d''Esquerra, a la cruïlla': "Montilla no reunia les condicions de preparació intel·lectual mínimament exigibles per ser president"

"Els serveis d'intel·ligència espanyols han actuat contra ERC"

Fotomuntatge de Santiago Cucurella amb la direcció d'ERC de fons

L'historiador Santiago Cucurella, que acaba de coordinar el llibre Esquerra, a la cruïlla (Malhivern), denuncia en una entrevista al programa La cadira elèctrica d'e-notícies el paper dels serveis d'intel·ligència espanyols en "operacions de desestabilització" del partit.

Cucurella, que va ser membre de la direcció durant tres anys sota la presidència d'Heribert Barrera, considera que han aconseguit que "cap escissió d'Esquerra Republicana obtingui el més mínim resultat tangible des d'un punt de vista electoral, però sí afeblir un partit quan podia esdevenir una alternativa o condicionar govern".

Quan se li pregunta si ERC necessitava la intervenció del serveis d'informació per patir alguna de les crisis que ha protagonitzat -i que han acabat beneficiant a CiU- afirma "la intervenció del Cesid no és incompatible amb la de Convergència i Unió".

Cucurella, que és també director de la Fundació Universitària Martí l'Humà de la Garriga, assegura que "el que sí que és evident és que el 1937 els serveis espanyols d'intel·ligència ja van actuar contra Esquerra en l'episodi del complot contra el president Companys". "El servei d'intel·ligència militar, en plena guerra, va tenir motl a veure amb intents de desestabilització del govern de Catalunya", insisteix.

L'autor es mostra especialment dur amb l'anterior expresident de la Generalitat, José Montilla, "més enllà de la seva honestedat personal". "Montilla -escriu al llibre- no reuneix les condicions de preparació intel·lectual mínimament exigibles. "Sense coneixement d'idiomes, sense una dicció mínimament acceptable i sense capacitat d'expressió fluïda en la llengua pròpia del país -i tampoc en castellà-".

Tampoc estalvia la crítica a ERC, va deixar de militar-hi fa anys, perquè considera que alguns dirigents han fet servir la política com "modus vivendi". En la seva opinió, és una formació "massa lletraferits i un excés de savis" i  a alguns dirigents "no se'ls hi coneix cap ofici en l'empresa privada".

Santiago Cucurella, en canvi, es mostra esperançat amb els nous dirigents com Oriol Junqueras i Marta Rovira alhora que afirma que "la figura de l'Alfred Bosch ha estat determinant per la seva solvència intel·lectual" en el resultat a les darreres eleccions generals.

Al seu parer, "Esquerra ha de definir-se i saber què vol ser com a partit català i d'esquerres del segle XXI" en una "Catalunya multicultural i complexa amb una taxa d'immigració altíssima".

L'historiador admet que algun dirigent d'Esquerra no ha volgut participar en la presentació del llibre. "Espero que les persones que s'han manifestat en aquets sentit o han manifestat reticències perquè hi ha algún capítol que no els hi ha agradat siguin persones que rectifiquin", apunta.

En aquest sentit, afegeix que "la majoria de gent no veu Esquerra com una mena de partit del treball de la República de Corea del Nord en el qual se silencia tant sí com no el debat. La majoria de gent veu Esquerra com un partit modern, del s.XXI". Tot i axò, manifesta que aquesta situació "no treu que encara quedin reminiscències de gent refractària a la crítica capaç de silenciar-lo perquè potser hi ha un capítol que no els hi acaba de fer el pes".

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#26 Josep, Lleida, 19/12/2011 - 09:57

Quan va pujar ( amb ajuda dels moros ) el ZP al gobierno de España, tot el que tenia que veure amb inteligencia es va fondre.
De la mateixa manera, per perjudicar esquerra n'hi a prou i de sobres amb el dirigents que tenen, inclos el panxacontenta actual.
Ah me'n oblidava MAS ETS UN MARRANO

#25 jajajajajajaa, barcelona, 18/12/2011 - 23:17

i ?

#24 Antoni, La Pobla de Segur, 18/12/2011 - 14:26

Voldrà dir "també" contra ERC. De fet actúen contra Catalunya i tot el que fa olor a català. Podeu veure l'exemple del Google que ha castellanitzat els noms de carrers. Potser és aventurar dir que han estat ells, però podria ser molt bé.

#23 JJJ, BCN, 18/12/2011 - 10:36

Aquesta si que es bona, dir que el govern espanyol te un servei d'inteligencia..hahahahahaha. els de ERC ja no saven a qui fotre el mort de la seva incompetencia. Per cert, lo de no assolir l'independencia no sera mes aviat que no en teniu ni idea de com aconseguirla? El que es veu no es pot amagar

#22 Joan M.M., Vic, 17/12/2011 - 12:54

El CNI debereia de preocuparse de cosas mas serias como, por ejemplo, la corrupción de las altas esferas madrileñas. Chupones !