Cultura · 29 de Juny de 2021. 12:23h.

Encara hi ha esperança

L'historiador Jordi Canal veu possible "sortir del procés"

Encara hi ha esperança

Jordi Canal, signant autògrafs

L'historiador Jordi Canal (Olot, 1964) es mostra esperançat en la presentació del seu últim llibre, “25 de Julio 1992. La vuelta al mundo de España” (Taurus) en un acte organitzat per Societat Civil Catalana (SCC) a Tarragona aquest dilluns.

Canal es va mostrar molt crític amb Pasqual Maragall perquè va ser "un nacionalista semblant a Pujol en moltes coses" i va reivindicar la figura de Samaranch i del rei Joan Carles I.

Sobre el primer va afirmar que "sense ell probablement no hi hauria hagut els Jocs" i respecte a el segon que el suport de la monarquia va ser fonamental. "El govern de Calvo-Sotelo no els volia i el PSOE dubtava", ha recordat.

L'autor considera que, després de l'èxit dels Jocs, Pujol va decidir "intensificar la nacionalització de la societat catalana" a través "de TV3 i l'educació". "El president deia una cosa en públic però en privat feia una altra cosa", ha assegurat.

"Prenafeta utilitzava el fons de rèptils per subvencionar el boicot als Jocs de Jordi Sánchez, David Madí, Quim Forn o el seu propi fill", va afegir.

També explica que les accions del "Freedom for Catalonia" van ser financiades "en els despatxos de la mateixa Generalitat" però que, malgrat això, "els Jocs van sortir molt bé".

"Barcelona ha continuat mostrant una imatge de modernitat, enginy i cosmopolitisme" en què "es van barrejar les banderes i les llengües, era un altre moment".

Canal considera també que el PP i el PSOE també van tenir responsabilitats en el procés perquè "un no s'havia imaginat perdre i l'altre guanyar" en al·lusió a les primeres eleccions que va guanyar Zapatero.

El president de l'PP català, Alejandro Fernández, que va posar a Jordi Canal com a exemple d'historiador, va manifestar per la seva banda que "el procés no s'entén sense l'erosió de la monarquia" perquè "per acabar amb la unitat d'Espanya i l'ordre constitucional cal acabar amb

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 JOSEP EL AVI DE CARDEDEU , EL PROCÉS SE ACABA SI PIERDEN, 30/06/2021 - 12:53

" SORTIR DEL PROCÉS " Nomes te una sortida que E.R.C. ,, JXCAT y LA CUP ,, No sumin JUNTS ..PERDIN LES ELECCIONS CATALANES . Quels que poguin GUANYAR FAIXIN MOLT MILLOR LES COSES .Portar molt millor Catalunya .. ACABA AMB EL INDEPENDENTISTES Cal acabar-los a les urnes ILLA EL P.S.C. YA ESTADO APUNTO DE CONSEGUIRLO

#3 bejota, bcn, 29/06/2021 - 16:59

El separatismo ha perdido el 30% (casi 1 de cada 3) de los votos que obtuvo en 2017: de 2.079.000 a 1.456.000, més de 623.000 catalans han dit adéu al prusés, la secesión ya no les ilusiona.

#2 Marti , Palafrugell, 29/06/2021 - 14:00

Guanyar tampoc s'ho va imaginar PM que volia utilizar l'estatut (fallit) com a eina per fotre la guitza a C.

#1 Marcial Heredia, el circo de la tele, 29/06/2021 - 13:46

Con esos samaritanos, Zapatero, Pedrito, y el socialista que venga a peor, está la cosa jodida.