Publicitat
Cultura · 12 de Març de 2009. 17:20h.

ERC impulsa una alternativa al CCCB

Personalitats properes a Esquerra en la nova etapa del Santa Mònica

El director, Vicenç Altaió, ha presentat aquest dimarts la nova etapa del Centre d'Art Sant Mònica després que el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresseras, decidís una nova orientació i dimitís l'anterior director, Ferran Barenblit. El centre ha estat objecte d'una àmplia remodelació -a càrrec d'Albert Vilaplana- i enceta també nova programació.

El nou Santa Mònica -pel camí ha perdut allò de Centre d'Art- és l'aposta d'Esquerra -des de la conselleria de Cultura- d'un centre de pensament, alternativa al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que, sota la direcció de Josep Ramoneda, es considera proper al PSC, perquè compta amb el suport de la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona

De fet, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el passat mes 10 desembre al Parlament ja va rebre crítiques de tothom llevat del seu propi partit per com ha anat tot el procés. Fins i tot Josep Maria Balcells, del PSC, va afirmar que en "el tema de Santa Mònica alguna cosa no s’ha fet prou bé que hagi generat polèmica i contestació" i el conseller va admetre "errors" almenys en tres ocasions.

La diputada de CiU Carme Vidal va anar més enllà i es va preguntar: "Que no està content del funcionament del CCCB, conseller? Que no li agrada com funciona el CCCB? És un centre de pensament el CCCB! Què està passant aquí? No hi ha diners, deixem els artistes abandonats a la seva sort i resulta que fem un altre centre? I vostè talonari en mà" i el del PP, Rafael López va veure "inclinacions polítiques a l’hora de tancar Santa Mònica" i va encoratjar-lo a recuperar "el Centre d’Art de Santa Mònica, apostem pels centres d’art independents". Antonio Robles, de Ciutadans, citava una frase de Manuel Borja-Villel segons la qual "un centro de arte debe tener autonomía; no puede estar sometido a los avatares políticos: se está confundiendo cultura con propaganda".

Vicenç Altaió, a pregunta d'e-notícies, ha defensat que "sóc una persona independent" i ha afirmat que "per la part política, de la gent que hi ha avui d'Esquerra Republicana a la conselleria de cultura no ens ha donat mai cap indicació política ni ara ni abans".

Altaió també ha manifestat que "tots els pressupostos nostres són pressupostos públics i evidentment vostè i qualsevol ciutadà a qui ens devem i representem tenen dret a conèixer els pressupostos". El director ha defensat, tanmateix, que "el Departament de Cultura ha fet una aposta clara i valenta" i que tots els membres de l'equip "celebrem aquest impuls des d'un punt de vista conceptual".

Respecte a l'objectiu del nombre de visitants -un dels motius que van justificar el tancament, segons Tresserras- no ha donat xifres, però ha insistit que "és important la relació amb la ciutadania" i que esperen treure "rendibilitat social" de la inversió. El nou equip directiu està format -a més de per Vicenç Altaió- per algunes personalitats considerades properes a Esquerra com l'exsecretari de Comunicació del Govern, Enric Marín, o el director de Vilaweb, Vicent Partal, que s'ha encarregat de la nova web.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 ccc, bcn, 13/03/2009 - 10:52

ara tb hem de pagar centres de pensament propers a cada partit del govern? un altre lloc per col·locar amics i militants. Falta un altre per la gent d'Iniciiativa. Això si, nosaltres pagant impostos per aquestes coses

#3 Beneita, Catalunya, 12/03/2009 - 23:23

Pepa, Maria: a gomitar al gomitori.

#2 Pepa, Barcelona, 12/03/2009 - 18:38

Vinga donar diners al Partal!!!

#1 Maria, Barcelona, 12/03/2009 - 18:08

A Catalunya ja tenim gairebé 500 000 aturats, però sempre hi ha alguns que se saben espavilar!!!!!