Publicitat
Cultura · 20 de Novembre de 2009. 13:20h.

ERC reivindica Josep Pallach

La Fundació Irla reedita una biografia sobre el líder del socialisme catalanista

ERC reivindica Josep Pallach

Pallach, en una imtage d'arxiu

La Fundació Josep Irla ha reeditat una biografia sobre qui va ser líder catalanista del PSC, Josep Pallach (1920-1977), escrita per Pere Meroño. Aquesta biografia ja va ser editada el 1997 per Edicions 62 sota el títol de 'Josep Pallach. Història d'un líder'. El llibre la la fundació d'Esquerra és una nova versió, més reduïda i que inclou nove informacions.

Segurament la política catalana, sobretot l'esquerra, hagués estat diferent si el líder del PSC-Regrupament, Josep Pallach, no hagués mort d'un infart l'11 de gener del 1977. Pallach era el màxim representant a Catalunya d'un socialisme catalanista i més social-demòcrata que d'influència marxista.

La prova és el que va dir en una ocasió -una de les frases que recull -: "El que passa és que socialista del PSOE es molt difícil de ser-ho quan s'és català. La seva desaparició física del panorama polític va accelerar la fusió del socialisme català.

A les primeres eleccions generals, el PSC-Reagrupament encara va concórrer en coalició amb la CDC de Jordi Pujol, l'Esquerra Democràtica de Catalunya (EDC) de Ramon Trias Fargas i el Front Nacional de Catalunya. Però l'any següent ja es va fusionar el PSC-Congrés i la Federació Catalana del PSOE.

Josep Pallach va militar al Bloc Obrer i Camperol i al Partit Obrer d'Unificació Marxista. També va participar en la fundació a l'exili del Moviment Socialista de Catalunya, del qual va arribar a ser líder.

Després de la divisió en dos del moviment Socialista de Catalunya va fundar el Secratariat d'Orientació per la Democràcia Social Catalana i, més tard, el Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya, un embrió de partit socialdemòcrata que acabaria esdevenint el Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Pep, Barcelona, 20/11/2009 - 21:15

...fent el Pacte amb CDC, després, quan CDC va deixar enrera el missatge socialdemòcrata, va acostar-se al psc reventós. Una altra cosa és el que va passar després. Però el psc reventós tampoc era el d'ara. No emprei, sisplau, expressions insultants.

#7 Pep, Barcelona, 20/11/2009 - 21:14

...tenia ERC com aliada (van formar junts el reagrupament), feia costat al president Tarradellas de manera enèrgica (Pujol no), no era independentista i el seu referent no era Pujol sinó la II Internacinal. Verde va seguir la seva línia.

#6 Pep, Barcelona, 20/11/2009 - 21:11

Mireu, sigueu, en primer lloc, més respectuosos, i en segon, crec que us falten dades. Pallach era un socialista no progre, i això l'allunyava d'algunes tipologies sociates. però alhora tenia uns plantejaments d'esquerra ferms. Volia unifcar el psc...

#5 joan, manresa, 20/11/2009 - 17:13

Ens han tret de la boca tot lo que volíem dir.Totalment d'acord amb els 4 comentaris escrits.Tots els de la colla assentejen amb el cap i ens posem drets per respecte....Amb un Pallach,només un,Catalunya no viuría els moments que pase are...

#4 Josep-Empordà, Palafrugell, 20/11/2009 - 15:35

Si l'amic Pallach aixequés el cap us ompliria la cara d'òsties, botiflers d'ERC. Ni teniu vergonya ni sabeu el que és.