Publicitat
Cultura · 19 de Març de 2013. 09:17h.

"Es pensen que som idiotes?"

El filòsof Bernat Dedéu critica "la llei del silenci" de premsa i món cultural amb Bru de Sala

"Es pensen que som idiotes?"

Bernat Dedéu

El filòsof Bernat Dedéu, en un article a El Punt-Avui, lamenta que "la cultura catalana ha arribat a tal estat de putrefacció i somnolència que ja no sorprèn ningú que Xavier Bru de Sala s'embutxaqui 123.000 euros per fer de comissari de l'Any Espriu".

"Sembla ser que les retallades del Departament de Cultura esquivaran miraculosament el compte bancari de l'únic poeta d'occident que no pateix les estretors de la crisi econòmica. Pels que ja tenim una edat, val la pena fer la conversió a la moneda paleolítica: estic parlant de més de vint milions de peles regalades a dit, una quantitat que no ha cobrat ni un dels comissaris d'efemèrides semblants, fins i tot en casos d'autors amb més rellevància internacional", denuncia.

"Un sou tan vergonyant i desproporcionat que els buròcrates del departament van intentar d'amagar-lo en una nota a peu de pàgina del DOGC: tot ben transparent però en petitet, com les contraindicacions de l'aspirina i la garantia de la rentadora. Sobta viure en un país on la premsa silencia per sistema aquesta despesa pornogràfica de recursos públics i el conseller del ram ens ven la moto justificant amb alegria que Bru de Sala treballarà en l'efemèride més de dotze mesos", indica.

"Es pensen que som idiotes? Per què no hi ha cap reacció del món cultural a aquesta enèsima presa de pèl? No espereu resposta; vivim regits per la llei del silenci. Quan Bru de Sala va dimitir del CoNCA cap publicació del país va esmentar que els seus companys l'expulsaren de forma unànime per confondre massa sovint el pressupost públic amb els seus capritxos personals (com ho havien d'explicar, si ell ha escrit en quasi tots els diaris catalans!)".

"Ara entenem que quan el poeta demanava quintuplicar la dotació del Consell de les Arts, estava parlant del seu salari. Ja se sap; els pobres analfabets no entenem els enigmes que s'amaguen en l'alta literatura. Alta, i cara. No podem seguir sufragant una literatura que només serveix per donar diners als amics i que oblida potenciar la gran força dels nostres escriptors. Cal posar fi d'una vegada a unes administracions regides pel clientelisme i tornar la cultura als ciutadans. Conseller, ens deus 123.000 euros: amb IVA", conclou.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#22 Jordi Artigas, Vilanova i la Geltrú, 20/03/2013 - 02:48

Bernat Dedéu és valent; s´atreveix a desenmascarar les velles patums del pais. Es tracta d´un filosof punky , com els d´abans , algú que malauradament despareixerà de les tertulies de TV3 per pensar massa i dir el quei aleshores tots sabrem que la patum encara te massa poder i va demanar el seu cap

#20 SmallChange , Barcelona, 19/03/2013 - 19:25

Jo he tingut la l'experiència d'afrontar-me a un d'aquest "peixos grossos", el qual en privat em va humiliar, i em va fer entendre que no tenia res a fer i que la seva paraula era la que valdria com a bona per a la majoria

#19 SmallChange , Barcelona, 19/03/2013 - 19:24

Vull donar tot el meu recolzament al senyor Bernat, al qual no coneix-ho de res. En aquest país, el nostre, Catalunya, es molt difícil criticar la gestió del "de dalt" que amb aires de senyorets gestionen la cultura o qualsevol bé public com si fos el seu patrimoni.

#18 robertg, llobregat, 19/03/2013 - 13:59

El catalanismo necesita sí o si de inmersionar la sociedad. Piensen que crear una nación(fer país) de la nada no es simple. Si se permitiesen opiniones críticas no rodaría la cosa.

A éste se le ha acabado el cuento; la mamella. Aunque sospecho que puede ser el más libre de todos ellos.

#17 Cassandra, Troia, 19/03/2013 - 12:55

Sembla que poca gent ha acabat d'entendre com funciona això de la cultura. Així ens va. Hi ha una màfia enquistada, d'origen majoritàriament sociata però també d'altres colors, que es recolza mútuament i remena les cireres. El Mascarell n'és un i els protegeix. I ha qui treballa i crea quasigratis.

#17.1 Gerard, Barna, 20/03/2013 - 05:59

Alerta a confondre el què amb el qui. La cultura no en té cap culpa.
Ja que no tens cap inconvenient en escombrar cap a la dreta afegiré que si durant 23 anys (1/4 de segle) els no sociates haguessin fet alguna cosa per la cultura ara no estaríem tan atrassats i no estaria tot per fer.