Publicitat
Cultura · 13 de Maig de 2009. 11:03h.

Espinàs retreu a Cruyff "25 anys" sense parlar català

"Són molts anys, 25, per no haver-se decidit a dir 'bon dia' o 'moltes gràcies'"

Espinàs retreu a Cruyff "25 anys" sense parlar català

Espinàs

L'escriptor Josep Maria Espinàs, en un article a El Periódico, ha criticat la poca voluntat de Johan Cruyff per parlar la llengua catalana. "Em costa més d'entendre és que una figura que fa anys i panys que viu a Catalunya, que està tan lligada al barcelonisme futbolístic, que parla diverses llengües, no digui mai ni una sola paraula en català. Em refereixo a l'antic jugador i entrenador del Barça, el senyor Cruyff".

"Fa més de 10 anys ja que un soci del club li va enviar una carta, redactada en holandès i amb traducció al català --un lector me'n va fer arribar les dues versions-- en la qual li deia que seria molt interessant que les persones més estimades i admirades per la joventut 'fossin models públic de la integració lingüística al nostre país'", recorda Espinàs.

"Aleshores ja feia 13 anys que Cruyff estava vinculat al Barça, i ara ja en deu fer 25. Són molts anys, 25, per no haver-se decidit a dir 'bon dia' o 'moltes gràcies'. L'autor de la carta recordava a l'entrenador la pressió que durant la guerra va exercir Alemanya sobre Holanda, però que tot i això hauria estat molt estrany que un entrenador no parlés en holandès amb els seus jugadors", considera.

"Ha passat el temps, molt de temps, i Cruyff s'ha arrelat a Catalunya i s'ha mantingut encastellat en el castellà --excusin el joc de paraules--, com veiem a cada moment, ara que el Barça ha estat tan d'actualitat. Fet curiós, perquè hauria d'adoptar una posició favorable als idiomes menys poderosos, com ho és el seu, el neerlandès".

"No crec que sigui un cas extrem d'incapacitat lingüística, perquè si volia que els seus jugadors fossin "polivalents", també ell hauria d'haver destijat la polivalència idiomàtica. Si no m'equivoco, l'única vegada que li he sentit parlar català va ser en un espot publicitari antitabac. I si després de tants anys parlant un castellà tan pintoresc, ¿no seria bonic sentir-lo, també, usant un català acruyffat?", conclou.

Publicitat
Publicitat

69 Comentaris

Publicitat
#69 Oriol, Sant Sadurní, 14/05/2009 - 21:31

La autoestima dels catalans es tan lamentable que parlar la nostra llengua alguns ho consideren de taliban. Realment gran part de la culpa de que el Cruiff no parli català és dels catalanoparlants, que fem anar la nostra llengua com si fos un dialecte...

#68 Carles, Les Botigues de Sitges, 14/05/2009 - 11:37

A primers dels anys 90 tenía un cap holandés. Li vaig dir que malgrat portar 15 anys aquí, Cruyff parlave un castellà peculiar i que tenía problemes en els verbs i el gènere de les coses. Fa mes que parla holandés i també malament va replicar.

#67 Obiols, Barcelona, 14/05/2009 - 09:33

Espinàs... ¡Quin taliban dels collons! Deixa que cadascú parli com vulgui. Llibertat... ¿Et sona aquest concepte? Així penetren les idees dels totalitaris en els pseudointelectuals d'aquest regió que es diu Catalunya. ¡Què pena!

#66 Francesc, Barcelona, 14/05/2009 - 02:02

Per a en Josep. Doncs encara més motiu. Té facilitats per als idiomes el sr. Cruyff. Si no el parla és perquè no vol: menyspreu, vaja.

#65 josep, sant cugat, 14/05/2009 - 01:42

en Cruyff parla angles, castellà, alemany, holandés, entén el català....

...ja ens agradaria a nosaltres tenir el mateix domini d'idiomes que en Johan..